Witold Kepinski - 26 maart 2024

EU-antitrustonderzoek naar Microsoft Entra ID en 365-services

De Europese Commissie onderzoekt of Microsoft klanten onrechtmatig dwingt om Entra ID te gebruiken, zijn cloudgebaseerde identiteits- en toegangsbeheeroplossing, om toegang te krijgen tot Microsoft 365-services.

EU-antitrustonderzoek naar Microsoft Entra ID en 365-services image

Dit blijkt uit een exclusief rapport van The Register, waarin Google beweert dat Microsoft "een kunst en wetenschap" heeft gemaakt van zijn licentieverleningspraktijken om klanten te binden aan zijn eigen producten.

Entra ID vereist voor 365?

Volgens Google klagen klanten dat ze Entra ID moeten gebruiken, zelfs als ze liever een andere identiteitsbeheeroplossing willen gebruiken. Dit zou in strijd zijn met de mededingingsregels van de EU.

Microsoft ontkent beschuldigingen

Microsoft ontkent de beschuldigingen en stelt dat het open API's aanbiedt die integratie met identiteitsdiensten van derden mogelijk maken.

Onderzoek in gang

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de kwestie en heeft Microsoft om informatie gevraagd. De uitkomst van het onderzoek kan leiden tot een boete voor Microsoft als het schuldig wordt bevonden aan het overtreden van de mededingingsregels.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024