Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2024

Nieuwe coalitie gaat strijd aan met Nvidia op AI-chipmarkt

Een coalitie van techbedrijven wil de concurrentie aangaan met Nvidia op het gebied van AI-chips. Met als doel de dominantie van het Amerikaanse chipbedrijf op dit vlak te breken. Onder meer ARM, Fujitsu, Google Cloud, Imagination, intel, Qualcomm, Samsung en VMware by Broadcom maken onderdeel uit van de coalitie.

Nieuwe coalitie gaat strijd aan met Nvidia op AI-chipmarkt image

Dit zegt Vinesh Sukumar, hoofd AI en machine learning bij Qualcomm, in een interview met Reuters. Het consortium heet de UXL Foundation en wil een suite met software en tools ontwikkelen op basis van de OpenAPI-technologie van Intel. Het project is opensource en moet het mogelijk maken computercode op ieder systeem te draaien, ongeacht de gebruikte chip of hardware.

Bill Magro, director & chief technologist of high-performance computing bij Google, zegt tegen Reuters dat het consortium een open ecosysteem wil creëren, productiviteit wil stimuleren en keuzevrijheid wil bieden in hardware. De UXL Foundation wil de technische specificaties hiervoor in de eerste helft van dit jaar vastleggen. Tegen het eind van dit jaar moeten de technische details verder zijn uitgewerkt.