Witold Kepinski - 29 maart 2024

Onderzoek naar stemherkenning bij monitoring hartfalen

Een internationale groep onderzoekers, onder leiding van cardioloog Hans-Peter Brunner-La Rocca van het Maastricht UMC+, start een onderzoek naar de inzet van stemherkenning bij de monitoring van hartfalenpatiënten. Doel is om via kunstmatige intelligentie (AI) vochtophoping in het lichaam te detecteren, waardoor ziekenhuisopnames mogelijk voorkomen kunnen worden.

Onderzoek naar stemherkenning bij monitoring hartfalen image

Vochtophoping is een belangrijk symptoom van acuut hartfalen en kan leiden tot ademhalingsproblemen. De huidige methoden om vochtophoping te detecteren zijn vaak omslachtig en oncomfortabel voor patiënten.

Stemherkenning biedt een innovatieve oplossing. Eerdere studies hebben aangetoond dat AI veranderingen in de stem kan waarnemen die geassocieerd worden met vochtophoping. Het nieuwe onderzoeksproject, genaamd PRE-DETECT-HF, zal bij 200 hartfalenpatiënten testen of stemherkenning de vochtophoping tijdig kan detecteren, waardoor preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

De helft van de patiënten zal gedurende 12 maanden dagelijks een stemtest doen via een app. De andere helft fungeert als controlegroep. De artsen en patiënten weten niet tot welke groep ze behoren. Dit 'dubbelblinde' design zorgt voor een betrouwbare vergelijking van de resultaten.

Het project wordt geleid door Maastricht UMC+ en Clinic Barcelona, in samenwerking met Zuyderland Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente en Noah Labs. Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) heeft €1,5 miljoen subsidie toegekend aan het project.

Innovatie in de zorg is cruciaal om de toegankelijkheid te waarborgen, aldus Brunner-La Rocca. "Digitale oplossingen zoals stemherkenning kunnen een belangrijke rol spelen. Patiënten kunnen hun eigen gezondheid monitoren, waardoor de druk op de zorgprofessionals vermindert. Bovendien is stemherkenning eenvoudig te gebruiken."

Noah Labs, de leverancier van de AI-technologie, is verheugd om deel te nemen aan het project. "We geloven dat dit baanbrekende onderzoek een significante bijdrage kan leveren aan de gezondheid van mensen met hartfalen," aldus dr. Leonhard Riehle, Chief Medical Officer & Co-founder van Noah Labs.

Over het onderzoek:

  • Naam: PRE-DETECT-HF
  • Doel: Onderzoeken of stemherkenning vochtophoping bij hartfalenpatiënten kan detecteren
  • Aantal patiënten: 200
  • Duur: 12 maanden
  • Locaties: Maastricht UMC+, Clinic Barcelona, Zuyderland Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente
  • Financiering: €1,5 miljoen subsidie van EIT