Witold Kepinski - 10 april 2024

AWS Summit Amsterdam: Innovatie in tijden van uitdagingen

De AWS Summit Amsterdam 2024 bracht duizenden IT-professionals, business leaders, technologie- en channel partners samen om te leren over de nieuwste cloudtechnologieën en hoe deze organisaties kunnen helpen innoveren en groeien.

AWS Summit Amsterdam: Innovatie in tijden van uitdagingen image

In haar openingstoespraak in RAI Amsterdam benadrukte Danielle Gorlick (foto), General Manager AWS Benelux, de vele uitdagingen waar bedrijven vandaag de dag mee te maken krijgen, zoals inflatie, rentestijging en verstoringen in de toeleveringsketen (supply chain). "Deze uitdagingen vragen om nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen," aldus Gorlick. "De cloud kan hierbij een belangrijke rol spelen."

Gorlick citeerde cijfers van de Europese Unie die stellen dat 75% van de bedrijven tegen 2025 AI zou moeten adopteren. "Dit kan een waarde van 230 miljard dollar opleveren voor de Nederlandse economie," aldus Gorlick.

Cloud en Serverless

Tijdens de summit werden diverse AWS-klanten belicht rond hun succesverhalen. Zo gebruikt mobiel betaalplatform XXimo het AWS Cloud platform om hun digitale transformatie te versnellen. En PostNL migreert naar het AWS serverless- en cloudplatform, wat hen meer flexibiliteit en schaalbaarheid biedt.

Talent

Er is ook aandacht voor talent en de arbeidsmarkt. Zo werkt Rabobank nauw samen met AWS, niet alleen rond technologie, maar ook om meer neurodiverse mensen aan het werk te helpen. 

Verder helpt AWS re/Start werkzoekenden omscholen tot cloud- en AI-specialisten. In EMEA zijn al 3 miljoen mensen getraind, waarvan 50.000 in Nederland.

Sustainability

Duurzaamheid ofwel sustainability was een ander belangrijk thema tijdens de summit. AWS heeft een roadmap uitgestippeld om tegen 2040 netto-nul CO2-uitstoot te realiseren. WeTransfer, een van de grootste online file sharing-diensten, gebruikt de AWS Carbon Footprint Tool om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Picnic, de online supermarkt, deelt hun succesverhaal met AWS, met CTO Daniel Gebler die uitlegt hoe ze duurzaamheid en betaalbaarheid combineren met behulp van AWS-technologie.

AI en Innovatie

Becky Weiss, VP EMEA AWS, benadrukte de toewijding van AWS aan continue innovatie, zoals rond AI. "We investeren voortdurend in nieuwe technologieën en services om onze klanten te helpen vooruit te blijven," aldus Weiss. Ze ziet een enorme innovatiekracht in diverse sectoren waarbij AWS wordt ingezet zoals de gezondheidszorg, automotive, retail en industrie.

AWS Bedrock, een AI-toepassing werd ook tijdens de summit gepresenteerd. Zo zet Lonely Planet AWS Bedrock in om zijn klanten goede reisadviezen te geven.

De AWS Summit 2024 keynote sloot af met een presentatie over de samenwerking tussen AWS en NVIDIA. Gezamenlijk ontwikkelen ze nieuwe AI- en machine learning-technologieën die de cloud nog krachtiger en gebruiksvriendelijker maken.

Game-changer

De AWS Summit Amsterdam 2024 was wederom een inspirerend (netwerk) evenement dat liet zien hoe de cloud kan helpen om organisaties te innoveren en te groeien, zelfs in tijden van uitdagingen. Het event is een hub geworden van geavanceerde cloudtechnologie, inzichtelijke keynotes en netwerkmogelijkheden voor zowel developers, CIO's, IT-leiders, technologie partners als channel partners. Met een focus op het in staat stellen van bedrijven om het volledige potentieel van de cloud te benutten, wil deze community een game-changer zijn voor organisaties die hun digitale transformatietraject willen versnellen.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei