Witold Kepinski - 15 april 2024

Nationale Quantum Cursus in Madurodam gelanceerd

Tijdens World Quantum Day in Madurodam, Den Haag, de Nationale Quantum Cursus gelanceerd. De cursus, ontwikkeld door Jim Stolze, is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Nationale Quantum Cursus in Madurodam gelanceerd image

De cursus werd officieel gelanceerd op een feestelijke middag van interactieve quantumspellen, demonstraties en kunstinstallaties in Madurodam. Ook zijn er dynamische discussies met experts zoals Julia Cramer van de Universiteit Leiden, Constantijn van Oranje van Techleap, en Diederick Croese van het Centre for Quantum & Society.

Cursus

De Nationale Quantum Cursus is een gratis online programma dat de complexiteiten van kwantummechanica onthult, de huidige ontwikkelingen in quantumtechnologie belicht en de toekomstige implicaties ervan onderzoekt. Gefinancierd door Quantum Delta NL en ontwikkeld door een team van experts onder leiding van Jim Stolze, zal de cursus binnenkort ook in het Engels beschikbaar komen. Stolze wist eerder met de Nationale AI Cursus al meer dan 320.000 deelnemers te bereiken.

Nederland quantumklaar

Jim Stolze: “Quantumtechnologie opent deuren naar nieuwe producten en diensten, zoals quantumcomputers en -netwerken die voorheen onmogelijke taken uitvoeren met potentieel voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, maar roept ook belangrijke vragen op over veiligheid. Recentelijk waarschuwden bijvoorbeeld nog leden van het Europees Parlement en de AIVD voor de impact van quantumcomputers op traditionele beveiligingsmaatregelen, wat gevoelige communicatie in gevaar kan brengen. Met grote potentie komt ook grote verantwoordelijkheid. Of je nu een politicus bent, een burger of een organisatie, het is van essentieel belang om voorbereid te zijn, zodat onze toekomst met Quantum veilig, eerlijk en optimistisch kan zijn.”

Diederick Croese, van het Centre for Quantum & Society: “We stellen de quantum cursus open zodat mensen vroeg een teen in het water kunnen steken, ruim voordat de golf van technologische doorbraken leidt tot nog onbekende toepassingen. We willen iedereen betrekken bij het richten van nieuwe technologieën in een maatschappelijk wenselijke richting.”

Julia Cramer, leider van de onderzoeksgroep Quantum en Samenleving aan de Universiteit Leiden en gastvrouw van de cursus: "We streven ernaar Nederland 'Klaar voor Quantum' te maken en quantum 'Samenleving Klaar' te maken. De Nationale Quantum Cursus zal mensen helpen deel te nemen aan de dialoog door waardevolle kennis op te bouwen over het onderwerp.”

Constantijn van Oranje (foto), special envoy Techleap.nl: "Wat zo fascinerend is aan quantum, is dat de theorie er is, maar we kunnen het nog niet goed uitleggen. Deze cursus helpt ons beter te begrijpen wat de impact gaat zijn op onze maatschappij, zodat we er minder abstract over hoeven te praten.”

Bekijk de cursus hier.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024