Wouter Hoeffnagel - 15 april 2024

Secretaris luchtmacht VS gaat vliegen in AI-gestuurde F-16

De Amerikaanse luchtmacht zet in op kunstmatige intelligentie (AI) voor het autonoom laten vliegen van F-16's. Secretaris Frank Kendall van de Amerikaanse luchtmacht wil later dit jaar een zelf een vlucht maken in een AI-gestuurde F-16.

Secretaris luchtmacht VS gaat vliegen in AI-gestuurde F-16 image

Het project is onderdeel van Viper Experimentation and Next-gen Operations Model (VENOM), een programma rondom het testen van autonome technologie. Een drietal F-16's zijn onlangs afgeleverd op Eglin Air Force Base in ... voor een conversie naar AI-besturing. Zij maken onderdeel uit van in totaal zes Amerikaanse F-16's die de conversie ondergaan.

Autonome vlucht

Kendall heeft vertrouwen in het vermogen van de AI om de F-16 veilig te laten vliegen. "Later dit jaar maak ik een rit in een autonoom gevlogen F-16", kondigde Kendall eerder deze maand aan op een budgetbespreking gerelateerd aan het project, meldt Air & Space Forces Magazine. Tijdens de vlucht is een menselijke piloot in de F-16 aanwezig. Als alles volgens plan verloopt raken Kendall en de piloot de stuurknuppel tijdens de vlucht niet aan.

De Amerikaanse luchtmacht zet al langer in op AI. Zo wist een AI-model vier jaar geleden in een F-16 simulator een menselijke piloot van de Amerikaanse luchtmacht met 5-0 te verslaan. De ontwikkeling van een AI-gestuurde F-16 is een proefproject; voor zover bekend zijn er vooralsnog geen plannen dergelijke straaljagers op het echte strijdveld in te zetten.