Witold Kepinski - 15 april 2024

Telecombranche onderzoekt gebruikersscenario's voor 6G toepassingen

Het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI) is verheugd de publicatie aan te kondigen van de eerste twee groepsrapporten die zijn ontwikkeld door de Terahertz Industry Specification Group (ISG THz). Ze richten zich op de belangrijkste elementen in deze eerste fase van de pre-standaardisatiewerkzaamheden voor THz-communicatie: de gebruiksscenario's en het spectrum. Communicatie in het sub-terahertz (sub-THz) bereik zijn een belangrijk kenmerk van 6G toepassingen.

Telecombranche onderzoekt gebruikersscenario's voor 6G toepassingen image

De rol van ETSI ISG THz is het ontwikkelen van een omgeving waarin verschillende actoren uit de academische wereld, onderzoekscentra en de industrie op een op consensus gebaseerde manier hun pre-standaardisatie-inspanningen op het gebied van THz-technologie kunnen delen, die het resultaat zijn van verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten en mondiale initiatieven. de weg vrijmaken voor toekomstige standaardisatie. Als aanvulling op het werk van andere technische instanties van ETSI en andere SDO's, concentreert de groep zich op het leggen van de technische basis voor de ontwikkeling en standaardisatie van THz-communicatie.

Het eerste rapport ETSI GR THz 001 identificeert en beschrijft gebruiksscenario's die mogelijk worden gemaakt door of zeer profiteren van het gebruik van THz-communicatie. Aspecten die in het document aan de orde komen, zijn onder meer implementatiescenario's, potentiële vereisten, relevante operationele omgevingen en de bijbehorende voortplantingskenmerken en/of metingen.

Met de grote hoeveelheid bandbreedte die beschikbaar is in de THz-banden is het mogelijk extreem hoge datasnelheden te bereiken en de problemen met spectrumschaarste te verminderen. Bovendien ontgrendelen specifieke voortplantingseigenschappen van THz-signalen nieuwe functies zoals nauwkeurige detectie- en beeldvormingsmogelijkheden. De bovengenoemde eigenschappen van THz-communicatie openen de weg naar nieuwe gebruiksscenario's en kunnen een antwoord bieden op nieuwe maatschappelijke uitdagingen die moeten worden aangepakt door de toekomstige 6G-communicatiesystemen. Sommige van deze uitdagingen hebben betrekking op nieuwe functionaliteiten die momenteel niet worden ondersteund door cellulaire systemen (bijvoorbeeld nauwkeurige detectie, mapping en lokalisatie), terwijl andere betrekking hebben op nieuwe gebruiksscenario's die niet werden ondersteund door eerdere communicatiesystemen.

Het rapport definieert de nieuwe gebruiksscenario's die de THz-communicatie- en detectiesystemen kunnen ondersteunen, samen met een samenvatting van de vereisten van die gebruiksscenario's.
Voor elke geïdentificeerde use case geeft het rapport een beschrijving van het implementatiescenario, de vereiste randvoorwaarden voor de use case-implementatie, een voorbeeld van dienstenstromen via een communicatiesysteem dat de use case ondersteunt, de postvoorwaarden die door de use case mogelijk worden gemaakt, geïdentificeerd potentieel vereisten en een beschrijving van de fysieke omgeving, inclusief voortplantingsaspecten, bereik en mobiliteit.

Het tweede rapport ETSI GR THz 002 identificeert frequentiebanden die van belang zijn in het sub-THz- en THz-bereik, beschrijft de huidige regelgevingssituatie en identificeert de gevestigde diensten die in aanmerking komen voor coëxistentiestudies.

Het frequentiebereik 100 GHz - 10 THz wordt het 'THz-bereik' genoemd. De overeenkomstige golflengten variëren van 0,03 mm tot 3 mm. Beneden dit bereik bevinden zich de mmgolf- en microgolffrequentiebereiken, die al intensief worden gebruikt voor communicatie- en niet-communicatietoepassingen. Boven 10 THz begint het nabij- en midden-infraroodspectrum.

De belangstelling voor hogere frequentiebanden neemt toe met de toenemende vraag naar hogere bandbreedtes en lagere latenties voor kritische toepassingen. Dit is het meest uitgesproken in het onderzoek naar 6G-technologieën, die naar verwachting rond 2030 klaar zullen zijn voor vroege implementatie. Het frequentiebereik van 100 GHz en hoger wordt al gebruikt voor niet-communicatiedoeleinden, en daarom is het nodig om de regelgeving te begrijpen. landschap en identificeer de meest interessante frequentiebanden voor THz-communicatie.

Lees meer hier.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024