Wouter Hoeffnagel - 17 april 2024

Gartner verwacht hogere IT-investeringen in 2024

De wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar naar verwachting met 8% ten opzichte van 2023 tot een totaal van 5,06 miljard dollar. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal gaat het om een stijging van 6,8%. De wereldwijde IT-uitgaven liggen hiermee op koers om voor het einde van het decennium de grens van $8 biljoen te doorbreken.

Gartner verwacht hogere IT-investeringen in 2024 image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. “Nu de uitgaven aan IT-diensten op koers liggen om met 9,7% te groeien tot boven de $1,52 biljoen, is deze categorie op weg om de grootste markt te worden die Gartner volgt”, zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Bedrijven raken snel achter op IT-dienstverleners als het gaat om het aantrekken van talent met belangrijke IT-vaardigheden. Dit creëert een grotere behoefte aan investeringen in adviesuitgaven vergeleken met intern personeel. We bevinden ons in een keerjaar voor deze trend, waarin voor het eerst meer geld wordt uitgegeven aan advies dan aan intern personeel.”

Meer datacenterinvesteringen door GenAI

De uitgaven aan datacentersystemen maken naar verwachting tussen 2023 (4%) en 2024 (10%) een aanzienlijke groei door. Deze groei schrijft Gartner grotendeels toe aan de omarming van generatieve AI (GenAI) (zie tabel 1).

“We zien een cyclus van verhaal, plan en uitvoering als het gaat om GenAI. In 2023 vertelden ondernemingen het verhaal van GenAI en in 2024 zien we dat de meeste van hen plannen maken voor de uiteindelijke uitvoering in 2025”, aldus Lovelock. “Technologieleveranciers moeten deze cyclus een stap voor zijn en bevinden zich al in de uitvoeringsfase. Ze brengen GenAI-mogelijkheden naar bestaande producten en diensten, maar ook naar use cases die door hun zakelijke klanten worden geïdentificeerd.

“Er is ook sprake van goudkoortsuitgaven door dienstverleners in markten die grootschalige GenAI-projecten ondersteunen, zoals servers en halfgeleiders”, aldus Lovelock. “In 2024 zullen AI-servers bijna 60% van de totale serveruitgaven van hyperscalers voor hun rekening nemen.”

Smartphones sneller vervangen

De gemiddelde levensduur van mobiele telefoons wordt korter en consumenten en bedrijven vervangen mobiele telefoons eerder. Deze verandering zorgt ervoor dat de uitgaven aan apparaten in 2024 $688 miljard kunnen bereiken, ten opzichte van het dieptepunt van $664 miljard in 2023. Dit komt neer op een groeipercentage van 3,6%. De integratie van GenAI-mogelijkheden in premium- en basistelefoons ondersteunt deze verandering.

Gartner voorspelt ieder kwartaal de IT-investeringen en helpt klanten met deze rapporten marktkansen en -uitdagingen te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar de voorspelling van IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in “Gartner Market Databook, 1Q24 Update.” Neem ook deel aan het gratis Gartner-webinar 'IT Spending Forecast, 1Q24 Update: GenAI - Where is All the Money?' op 18 april 17:00 uur Nederlandse tijd.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024