Witold Kepinski - 18 april 2024

Eerste versie Nederlandse publieke ID-wallet gereed

Eind maart 2024 is een eerste werkende versie van de NL ID-wallet gepubliceerd. De volgende stap is het uitwerken van een verstrekkings- en ontvangstvoorziening en het uitvoeren van beproevingen.

Eerste versie Nederlandse publieke ID-wallet gereed image

Met een door de Nederlandse overheid erkende ID-wallet kunnen burgers en ondernemers straks digitaal zaken doen. In Nederland en over de grens in andere Europese lidstaten. De exacte datum waarop dat mogelijk wordt, is nog niet bekend.

Mogelijkheden wallet

De code voor een eerste werkende versie van de NL ID-wallet is gepubliceerd op GitHub en de schermen op Figma. Na het installeren van de app kiezen gebruikers een persoonlijke pincode. Vervolgens activeren zij de app met DigiD en hun rijbewijs of identiteitskaart. Vervolgens ontvangt de gebruiker ‘kaartjes’ in zijn ID-wallet. Daarop staan persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en woonadres. Dan is de ID-wallet klaar voor gebruik. Met de wallet kan men dan bijvoorbeeld inloggen bij overheidsorganisaties of persoonlijke gegevens delen. In toekomstige versies worden meer functies toegevoegd. Een gebruiker kan zelf bepalen welke bewijzen die aan de ID-wallet toevoegt. Gebruik van de ID-wallet is vrijwillig. De app is naar verwachting eind 2026 beschikbaar in appstores.

Praktijkbeproevingen van start

De eerste versie van NL ID-wallet wordt uitgebreid getest in de praktijk. Het projectteam gaat eerst aan de slag met inloggen bij een gemeente en het aanleveren van gegevens tijdens een hypotheekaanvraag. Daarnaast test men hoe gebruikers de wallet gemakkelijk kunnen vullen met gegevens. En op welke manier organisaties gegevens uit de app kunnen opvragen, controleren en gebruiken.

Demokit

Van de NL ID-wallet is een demonstratiekit beschikbaar. Met deze kit kun je een gesprek voeren over de ontwikkeling van de Nederlandse publieke ID-wallet. Neem contact op met het programma als je hier meer over wilt weten. Wil je meer weten of meepraten over de ontwikkeling van de ID-Wallet? Bekijk dan de community op Pleio.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024