Wouter Hoeffnagel - 18 april 2024

Omvangrijk phishingwebsite uit de lucht na internationale politieactie

Bij een politieactie in diverse landen is een omvangrijk phishingnetwerk uit de lucht gehaald. De groep zou onder meer websites van banken en overheidsinstanties hebben nagebootst, met als doel mensen op te leggen. Daarbij zouden een half miljoen creditcards en 1,2 miljoen wachtwoorden zijn gestolen.

Omvangrijk phishingwebsite uit de lucht na internationale politieactie image

Dit meldt de Londense politie, die leiding gaf aan de actie. De actie was gericht tegen LabHost, dat op het darkweb actief was. Klanten konden inloggen bij LabHost en zonder technische kennis of vaardigheden phishingwebsites opzetten van bekende merken. Ook konden zij via LabHost berichten versturen naar slachtoffers om hen tot onder meer online betalingen te verleiden.

Vijf arrestaties in Nederland

Naast de Londense politie was ook de Nederlandse politie, Europol en de FBI betrokken bij de politieactie. 37 mensen zijn gearresteerd, waarover vijf in Nederland. De vijf Nederlandse verdachten zijn tussen de 21 en 36 jaar oud en komen uit Leeuwarden, Papendrecht, Woudenberg en Vleuten. De Nederlandse politie voerde ook twee zogeheten 'stopgesprekken' uit, met als doel gebruikers van de site te laten stoppen met cybercrime.

Bij de actie zijn 70 adressen doorzocht. Ook in Nederland vonden zes invallen plaats. Daarbij zijn onder meer 57 gegevensdragers, ruim honderd simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen.