Redactie - 19 april 2024

Microsoft: Eerste beïnvloedingscampagnes rond verkiezingen VS zijn actief

Microsoft waarschuwt voor Russische beïnvloedingscampagnes rondom de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen. De eerste campagnes zouden inmiddels operationeel zijn. Tegelijkertijd zijn ook Chinese campagnes actief.

Microsoft: Eerste beïnvloedingscampagnes rond verkiezingen VS zijn actief image

De Amerikaanse techgigant meldt dat de buitenlandse inmenging in de Amerikaanse verkiezingen later op gang is gekomen dan bij de verkiezingen in 2016 en 2020. Het belangrijkste doel van Russische aanvallers is naar verluid het aantasten van de steun van de VS aan Oekraïne. Zo zijn door het Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) zeker zeventig Russische actoren in kaart gebracht die desinformatie verspreiden rondom Oekraïne. Als voorbeeld noemt Microsoft Storm-1516, dat diverse desinformatiecampagnes in meerdere talen opzetten.

Ook Chinese campagnes actief

Tegelijkertijd waarschuwt Microsoft ook voor Chinese desinformatie. Deze is met name gericht op het creëren van maatschappelijke verdeeldheid en het ondermijnen van democratische systemen, meldt het MTAC. In toenemende mate maken Chinese actoren daarbij gebruik van AI, waarmee zij zich onderscheiden van Russische actoren.

Ook wijst Microsoft op Iraanse activiteiten. Op basis van eerdere ervaringen van Iraanse actoren verwacht het MTAC dat vanuit het land relatief laat campagnes rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen worden opgezet. Hierbij werden in het verleden cyberaanvallen gecombineerd met beïnvloedingscampagnes, meldt Microsoft.

Meer informatie is hier beschikbaar.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024