Wouter Hoeffnagel - 22 april 2024

AP: 'Overheid moet stoppen met gebruik Facebook-pagina's'

De overheid moet stoppen met het gebruik van Facebook, adviseert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het advies wordt op korte termijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken besproken met Meta, moederbedrijf van Facebook.

AP: 'Overheid moet stoppen met gebruik Facebook-pagina's' image

De AP baseert zich op een DPIA uitgevoerd door de Haagse Privacy Company naar het gebruik van Facebook-pagina's door de Nederlandse overheid. Het concludeert daarbij dat dit risico's met zich meebrengt voor zowel de privacy als mensenrechten. Indien deze risico's niet worden weggenomen, oordeelt de Haagse Privacy Company dat het gebruik van Facebook-pagina's door de overheid moet worden gestaakt. De AP sluit zich hierbij aan.

'Gebruikers moeten op veiligheid kunnen vertrouwen'

Aleid Wolfsen, voorzitter AP: “De staatssecretaris van Digitale Zaken is bezorgd over de privacy van mensen. Zij vraagt zich af of de overheid met het gebruik van Facebookpagina’s wel aan de wet voldoet. Die zorg is begrijpelijk. Niet alleen omdat de AP handhavend kan optreden bij overtredingen van de wet. Maar vooral omdat mensen die een pagina van de overheid bezoeken, erop vertrouwen dat hun persoonlijke en gevoelige informatie in veilige handen is. Dat het hierbij ook kan gaan om informatie over kinderen en jongeren, maakt dit nog belangrijker. Zij zijn online kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig.”

Wolfsen vervolgt: “Omdat mensen voor veel zaken zijn aangewezen op de overheid, zullen zij snel geneigd zijn om een platform als Facebook te gebruiken voor communicatie met de overheid. Maar overheidsorganisaties zouden zulke platforms niet moeten inzetten als communicatiekanaal als zij concluderen dat zij niet zeker te weten wat er met de gegevens van mensen gebeurt. Het moet kraakhelder zijn wat er met je gegevens gebeurt. Dat is de norm.”

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024