Hans Steeman - 21 april 2024

FUJIFILM geeft met Kangaroo tapestorage een tweede leven

Voor menigeen is dataopslag op tape iets dat op geschiedenis lijkt. Omslachtig, traag, ouderwets. Maar FUJIFILM brengt met de introductie van Kangaroo tape weer terug in het spotlicht, waarbij zelfs het MKB tot de doelgroep hoort.

FUJIFILM geeft met Kangaroo tapestorage een tweede leven image

Tijdens de IT Press Tour in Rome was het de Nederlander Peter Struik, Executive Vice President FUJIFILM Europe, die een statement maakt met: “Why tape is the future”. Peter: “De uitdaging is helder, dataopslag staat voor het gebruik van veel waardevolle resources zoals ruimte, stroom en de emissie van CO2. De opslag van data op tape betekent dat de CO2-emissie met 95% gereduceerd wordt. Dat is essentieel voor de toekomst van de dataopslag.”

Met Kangaroo introduceert FUJIFILM een datamanagement-oplossing die een brug slaat tussen snelle harddisk/flashdisk-opslag en tape (LTO9). Daarmee biedt FUJIFILM een gebruiksvriendelijke plug-and-play-oplossing voor eenvoudige gegevensopslag op lange termijn.

De NIS 2-eisen en GDPR stimuleren de behoefte aan langdurige (tientallen jaren) betrouwbare data-opslag: bedrijven en gebruikers moeten aan deze voorschriften voldoen en de veiligheid van de data borgen. Het uitbesteden van gegevensopslag aan cloud providers is duur en je kunt er niet zeker van zijn dat iedereen er over een paar jaar nog is.

Met de groei van het aantal applicaties, worden de problemen steeds complexer aldus Peter Struik. "We moeten het klanten makkelijk maken om de juiste keuzes te maken. Tapedrives nemen minder ruimte in beslag dan harde schijven en hoeven minder vaak te worden vervangen. FUJIFILM is een specialist op het gebied van data recovery. Daarmee zijn wij dé partner die hen kunnen helpen. Natuurlijk zijn FDD en HDD nog steeds de eerste keuze voor primaire opslag, maar als gegevens na een paar maanden koud worden, is tape de beste keuze. Tape geeft minder kans op fouten dan andere media. Een air gap, de fysieke scheiding van tape en computer, is de ultieme beveiliging tegen cybercrime. Alles wat niet op het netwerk is aangesloten, kan niet worden aangevallen.”

Tape is nu nog het domein van grote storage-aanbieders, Kangaroo biedt een oplossing voor meer gebruikers. Het is een mechanisme tussen databron en tape (LTO) en kan on-prem of als een managed service worden afgenomen. Later dit jaar komt er ook nog een Lite versie van het systeem die voor nog grotere groepen betaalbaar gaat worden.

Kangaroo is verkrijgbaar in de varianten Small, Medium en Large en kan geleverd worden in een transporteerbare box. Maar ook montage in een rack is mogelijk.

De instapversie, Kangaroo LITE, is deze zomer beschikbaar voor minder dan 100.000 euro. Omdat Kangaroo simpel te verplaatsen is, kan het systeem worden gebruikt om gegevens van een bedrijfssite te verplaatsen, een opdracht die in de cloud onbetaalbaar zou zijn.

Door: Hans Steeman

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024