Wouter Hoeffnagel - 22 april 2024

Europese politiechefs pleiten opnieuw tegen end-to-endencryptie

End-to-endversleuteling staat het verkrijgen van bewijsmateriaal door opsporingsinstanties in de weg. Overheden en techbedrijven zouden daarom meer moeten doen tegen de uitrol van end-to-endencryptie, stellen topmensen van de Europese politiediensten.

Europese politiechefs pleiten opnieuw tegen end-to-endencryptie image

Via de website van Europol roepen de Europese politiechefs op tot actie tegen het toepassen van end-to-endversleuteling. Dit is een vorm van beveiliging waarbij content wordt versleuteld op het apparaat van de zender en pas weer wordt ontsleuteld op het apparaat van de ontvanger. Dit betekent in de praktijk dat partijen die het dataverkeer onderscheppen, deze data niet kunnen inzien.

'Zicht ontbreekt'

Europol wijst erop dat techbedrijven door deze vorm van beveiliging geen goed zicht hebben op wat er op hun platform gebeurd. Dit schaadt volgens de Europese politiechefs het vermogen van opsporingsinstanties om diverse vormen van criminaliteit aan te pakken, variërend van moorden en terrorisme tot seksueel misbruik van kinderen en mensenhandel.

De politiechefs pleiten voor het omarmen van 'security by design', en willen daarbij technische mogelijkheden voor het kunnen inzien van end-to-endversleuteld dataverkeer. Zij willen geen keuze accepteren tussen enerzijds privacy en openbare veiligheid, en stellen dat met 'flexibiliteit van de industrie en overheden' technische oplossingen mogelijk zijn. Onderdeel daarvan is ook het invoeren van raamwerken voor het opvragen informatie door opsporingsinstanties.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei