Wouter Hoeffnagel - 24 april 2024

Nederlandse massaclaim: 'Apple vertraagde iPhones bewust'

Opnieuw is en Nederlandse massaclaim ingediend tegen een techbedrijf. Ditmaal gaat het om een claim van ConsumentenClaim en Stichting Aequitas Belangenbehartiging, die Apple beschuldigen van het bewust trager maken van smartphones. Zij eisen een schadevergoeding.

Nederlandse massaclaim: 'Apple vertraagde iPhones bewust' image

De claim richt zich specifiek op de iPhone 6, 7 en SE, die tussen 2016 en 2018 zijn gelanceerd. Wie een dergelijke smartphone kocht bij Apple, kan zich nu aanmelden voor de claim. De partijen stellen dat Apple het prestatieniveau van de smartphones via software-updates heeft verminderd. Daarnaast claimen de partijen dat Apple via deze updates een defect aan de batterij van de apparaten heeft geprobeerd te verhullen.

Eerder al Amerikaanse schikking

Het is niet voor het eerste dat er onrust is over het bewust vertragen van smartphones. Apple gaf eerder toe dit gedaan te hebben bij apparaten met minder functionerende accu's. Het Amerikaanse techbedrijf stelt zo te hebben willen voorkomen dat de batterij te snel leegloopt.

Eerder trof Apple vanwege deze actie al een schikking van omgerekend zo'n 572 miljoen euro in de Verenigde Staten (VS). Nu volgt dus ook een Europese massaclaim. Wie een iPhone 6, 7 of SE heeft gekocht, kan zich bij de claim inschrijven. De partijen mikken op een compensatie van 100 euro per smartphone. Indien consumenten hun apparaten hebben vervangen, kan deze compensatie verder oplopen. Meer informatie is hier beschikbaar.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024