Witold Kepinski - 26 april 2024

ASM: solide start van het jaar, Q1-orders van GAA en HBM

Chip apparatuur leverancier ASM International heeft haar resultaten over het eerste kwartaal van 2024 (niet geauditeerd) bekend gemaakt. De omzet zakte met 8 procent naar 639 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 173,1 miljoen euro

ASM: solide start van het jaar, Q1-orders van GAA en HBM image

"ASM begon het jaar op een solide basis”, aldus Benjamin Loh, CEO van ASM. “De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op €639 miljoen, een daling van 8% vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De omzet lag aan de bovenkant van onze verwachtingen van €600-640 miljoen.

De boekingen stegen tot €698 miljoen, een stijging van 10% bij constante wisselkoersen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De boekingen omvatten opnieuw een gezond niveau aan gereedschapsbestellingen gerelateerd aan het gate-all-around (GAA) 2nm-technologieknooppunt. De huidige ontwikkelingen bevestigen onze verwachting dat de GAA-migratie een sterke motor voor ASM zal zijn. Geheugenboekingen vertoonden een solide stijging vergeleken met het lagere niveau van vorig jaar, grotendeels gedreven door HBM-gerelateerde vraag naar krachtige DRAM-applicaties. Daarnaast bleven de boekingen vanuit de Chinese markt in het eerste kwartaal op een sterk niveau. De bestellingen voor stroom/analoog/wafer (exclusief siliciumcarbide Epi) bleven relatief laag, als gevolg van de zwakke omstandigheden in dit marktsegment.

De brutomarge steeg naar 52,9%, vergeleken met 51,1% in het eerste kwartaal van vorig jaar, dankzij een over het algemeen positieve mix, en in het bijzonder aanhoudend sterke verkopen uit China met een bovengemiddelde winstgevendheid. De operationele winstmarge daalde licht van 31,2% naar 30,0%. De bedrijfslasten stegen met een bescheiden 3% vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.”

Vooruitzichten

ASM meldt verder: 'Hoewel de marktomstandigheden in het eerste deel van het jaar nog steeds gemengd zijn, verwachten we dat het herstel van de uitgaven voor wafer fab-apparatuur (WFE) in de rest van het jaar geleidelijk zal versnellen. We verwachten dat de omzet in het tweede kwartaal van 2024, bij constante wisselkoersen, zal stijgen naar een bandbreedte van €660-700 miljoen, wat hoger is dan we in ons vierde kwartaalrapport hebben aangegeven.

We verwachten nu dat de omzet van ASM in de tweede helft met 10% of meer zal stijgen vergeleken met de eerste helft, bij constante wisselkoersen. Daarmee verwachten wij dat 2024 opnieuw een groeijaar wordt voor ASM. We verwachten nog steeds dat de omzet op de Chinese markt in de tweede helft van het jaar lager zal zijn, maar de daling zal gematigder zijn dan we eerder hadden verwacht. De omzet in geavanceerde logica/gieterij, vooral voor GAA, en in het geheugensegment zal naar verwachting hoger zijn in de tweede helft van het jaar.

Gedeeltelijk ondersteund door eerder aangekondigde nieuwe klantenaantallen verwachten we nog steeds dat onze verkoop van siliciumcarbide (SiC) Epi in 2024 met een betekenisvol percentage met dubbele cijfers zal stijgen. Deze groei zal echter iets langzamer zijn dan we aan het begin van het jaar hadden verwacht. aangezien sommige SiC-klanten onlangs nieuwe investeringen hebben gedaan.

We herhalen onze omzetdoelstelling voor 2025 (bereik van € 3,0-3,6 miljard), aangedreven door een verwacht herstel in de WFE-markt, inclusief de overstap van GAA 2nm-technologie naar productie in grote volumes in 2025, en een verder herstel op de geheugenmarkten.'

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei