Witold Kepinski - 27 april 2024

SAP zet eigen software in om emissievrij wagenpark in 2030 te realiseren

SAP zet eigen software in om emissievrij wagenpark in 2030 te realiseren. SAP zet met succes zijn eigen bedrijfssoftware voor e-mobiliteit in om zijn doel van een emissievrij wagenpark in 2030 te behalen. De transformatie naar e-mobiliteit is in volle gang, aldus SAP. Steeds meer consumenten kiezen voor elektrisch rijden. Dit zeggen SAP topmanagers in gesprek met Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders tijdens de opening van het SAP Customer Experience Center in Sophia Antipolis in Zuid-Frankrijk.

SAP zet eigen software in om emissievrij wagenpark in 2030 te realiseren image

De populariteit van elektrische voertuigen (EV's) lijkt te exploderen naarmate de actieradius van de batterij toeneemt, de laadinfrastructuur zich uitbreidt en overheidsstimulansen steeds aantrekkelijker worden. Volgens de Electric Vehicle World Sales Database stijgt de EV verkoop. In 2026 zullen elektrische voertuigen volgens een studie van BCG meer dan de helft van de wereldwijd verkochte lichte voertuigen uitmaken.

Er zijn echter nog steeds hindernissen te overwinnen. Een van de grootste problemen is de ongelijke verdeling van de laadinfrastructuur, die de vraag niet aankan. Europa heeft bijvoorbeeld slechts ongeveer 62 openbare oplaadpunten per 100.000 inwoners, terwijl de VS er ongeveer 37 per hoofd van de bevolking heeft. Dit zorgt ervoor dat veel potentiële EV-kopers afwachten totdat er een betrouwbare laadinfrastructuur in hun regio is.

SAP E-Mobility: een intelligente laadervaring

Het opzetten van een alomtegenwoordig netwerk van laadpunten is slechts één kant van de medaille. Laadpuntaanbieders moeten consumenten ook een gemakkelijke, intelligente en geautomatiseerde oplaadervaring bieden. Denk hierbij aan de online winkelervaring met één klik waaraan consumenten gewend zijn geraakt. Om dit serviceniveau te bereiken, is een intelligent softwareplatform nodig dat is gekoppeld aan andere mobiliteitsgerelateerde bedrijfsprocessen en dat bij het aansluiten op het laadpunt direct het laadprofiel van uw voertuig herkent.

In september 2021 lanceerde SAP SAP E-Mobility, een gestandaardiseerde, cloudgebaseerde oplossing die een compleet pakket biedt waarmee laadpuntuitbaters hun bedrijf efficiënt en winstgevend kunnen runnen.

SAP E-Mobility is gericht op bedrijven waar mobiliteit de kernactiviteit is, zoals logistieke bedrijven die grote wagenparken beheren of aanbieders van mobiliteit als een dienst, zoals openbaar vervoer, gemeenten en particulier grondvervoer. De mogelijkheden van SAP E-Mobility op bedrijfsniveau omvatten integratie met andere softwareoplossingen voor het beheer van onkostenvergoedingen, analyses, kostenbeheer, facturering en facturering.

Transitie naar een emissievrij wagenpark in 2030

SAP heeft van duurzaamheid sinds 2009 een centraal pijler van haar bedrijfsstrategie gemaakt en publiceert jaarlijks haar eigen duurzaamheidsprestaties in een geïntegreerd rapport: [ongeldige URL verwijderd]. Het is dan ook niet meer dan logisch dat SAP de bedrijfssoftware die het ontwikkelt, gebruikt om de eigen operationele efficiëntie te verhogen. Dit is precies wat het bedrijf doet met SAP E-Mobility.

Om de belofte waar te maken om in 2023 klimaatneutraal te zijn, past SAP de standaardoplossing toe op zijn eigen elektrische voertuigen, die bijna een vijfde van het totale wagenpark van ongeveer 27.000 bedrijfswagens uitmaken. Batterij-elektrische voertuigen maken sinds 2010 deel uit van de vloot van het bedrijf, en hun aandeel groeit als onderdeel van de transitie van het bedrijf naar een emissievrije vloot.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V3