Witold Kepinski - 05 februari 2024

Lenovo HPC-infrastructuur ondersteunt pre-Exascale supercomputer Marenostrum 5

Lenovo heeft aangekondigd dat de General Purpose Partition van de MareNostrum 5, een nieuwe pre-exascale supercomputer die draait op de HPC-infrastructuur van Lenovo, is geclassificeerd als de beste x86-cluster voor algemeen gebruik op de onlangs gepubliceerde TOP500-lijst van de krachtigste supercomputers ter wereld.

Lenovo HPC-infrastructuur ondersteunt pre-Exascale supercomputer Marenostrum 5 image

Officieel ingehuldigd in het Barcelona Supercomputing Center op 21 december , is MareNostrum 5 gebouwd voor de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU). De pre-exaschaal supercomputer zal de missie van de EU versterken om Europa te voorzien van de meest geavanceerde supercomputertechnologie en de capaciteit voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI) te versnellen, waardoor nieuwe wetenschappelijke vooruitgang mogelijk wordt gemaakt die zal helpen mondiale problemen op te lossen. Het heeft tot doel een breed scala aan complexe HPC-specifieke toepassingen mogelijk te maken, van klimaatonderzoek en -techniek tot materiaalwetenschappen en aardwetenschappen, waarbij op bekwame wijze taken worden afgehandeld die verder gaan dan de mogelijkheden van cloud computing.

Het MareNostrum5 GPP-clusteronderdeel levert uitzonderlijke prestaties en zal 40,1 Rmax PFlop/s bereiken met een efficiënt energieverbruik van 5,7 MW. Het systeem maakt gebruik van Lenovo's geavanceerde vijfde generatie Neptune™ directe watergekoelde technologie, waarbij het hart van het systeem bestaat uit 6400 Lenovo ThinkSystem SD650 V3-systemen, geïntegreerd met de nieuwste 4e generatie Intel Xeon schaalbare processors.

Lenovo, mogelijk gemaakt door het EMEA-partnerecosysteem, leverde de HPC-infrastructuur, gebouwd op de bekroonde Neptune™-vloeistofkoelingstechnologie. De partitie voor algemeen gebruik is de grootste in zijn soort ter wereld en staat gerangschikt als het hoogste x86-cluster voor algemene doeleinden op de meest recente TOP500-lijst op nummer 19 overall. Het is specifiek ontworpen om complexe wetenschappelijke problemen op te lossen door middel van het vermogen om middelen te delen en meerdere taken of programma's tegelijkertijd uit te voeren in plaats van afzonderlijk. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en verbeterde efficiëntie door tegelijkertijd toegang te bieden aan verschillende gebruikers of projecten, afhankelijk van hun behoeften.

“We zijn trots op dit gezamenlijke werk met Lenovo, waarvan de vrucht het MareNostrum5 GPP-clusteronderdeel is, een van de meest geavanceerde in Europa en ter wereld wat betreft zijn kenmerken”, aldus Sergi Girona, Operations Director bij Barcelona Supercomputing Center. “Deze partitionering, samen met de versnelde partitionering, maakt MareNostrum 5 tot een van de meest heterogene, krachtige supercomputers om de grote mondiale uitdagingen van het digitale tweelingtijdperk aan te pakken, zoals klimaatverandering, gepersonaliseerde geneeskunde of energie. Deze nieuwe infrastructuur zal van cruciaal belang zijn voor Europa om zijn digitale strategie te bevorderen om de academische wereld en de particuliere sector te dienen en een beter, veerkrachtiger en soeverein Europa op te bouwen.”

“Als wereldleider op het gebied van supercomputing zijn we er trots op dat we Europa’s toewijding aan technologische uitmuntendheid kunnen ondersteunen met het MareNostrum 5 pre-exascale systeem in het Barcelona Supercomputing Center”, aldus Noam Rosen, directeur, HPC en AI EMEA bij Lenovo. “Dit systeem is een bewijs van Europa's streven naar technologisch leiderschap en Lenovo's toewijding aan het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek. De MareNostrum 5-supercomputer voor algemeen gebruik, die volledig in Europa wordt vervaardigd, staat klaar om een ​​katalysator te zijn voor wetenschappelijke ontdekkingen en onderzoekers te helpen een groot aantal uitdagingen aan te gaan, van directe tot verkennende uitdagingen. Ons enthousiasme voor het ondersteunen van de wetenschappelijke gemeenschap is gelijk aan onze toewijding aan het bevorderen van het Barcelona Supercomputing Center en het leiderschap van EuroHPC bij het stimuleren van HPC-innovatie in heel Europa.”

Gefabriceerd in Europa

De HPC-servers die Lenovo voor MareNostrum 5 heeft geleverd, zijn vervaardigd in de speciaal gebouwde interne faciliteit in Boedapest, Hongarije, die in 2022 werd geopend om klanten in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika te ondersteunen met hun vereisten voor serverinfrastructuur, opslagsystemen en hoogwaardige pc-werkstations. Sindsdien heeft de faciliteit meer dan 1.000 klanten in de hele regio bediend, met meer dan een miljoen werkstations en servers. Naast het mogelijk maken van een nauwere samenwerking met Europese klanten en een verbeterde lokale zichtbaarheid van de toeleveringsketens, heeft de locatie van de faciliteit in het centrum van Europa de CO2-uitstoot van zendingen met meer dan 90% verminderd dankzij het verminderde aantal vrachtkilometers.

Met extra mogelijkheden vanuit de vestiging in Hongarije is Lenovo klanten blijven bedienen die enkele van Europa's grootste supercomputers hosten, waaronder het Barcelona Supercomputing Center, waarmee Lenovo ook heeft samengewerkt om de R&D-mogelijkheden aanzienlijk te verbeteren. Andere HPC-rekencentra die Lenovo in de regio heeft onderhouden, zijn onder meer het Leibniz Supercomputing Center in Duitsland en SURF in Nederland.

Plaatsingen in TOP500 en Green500

In een recordjaar vol overwinningen heeft Lenovo de nummer één positie op het gebied van systeemaandeel behouden met 169 op de TOP500-lijst, waarbij 1 op de 3 systemen op Lenovo HPC draait. Dit versterkt Lenovo als de nummer één leverancier van supercomputers ter wereld.

Op de Green500-lijst blijft het Henri-systeem van het Flatiron Insitute de nummer één plek innemen voor 's werelds meest energiezuinige supercomputer, aangedreven door Lenovo's ThinkSystem SR670 V2 met Intel Xeon Platinum en NVIDIA H100. Lenovo heeft ook een ander systeem toegevoegd aan de top tien van de Green500 met het Zuid-Koreaanse Institute for Basic Sciences-systeem, bestaande uit Lenovo ThinkSystem SR675 V3 met AMD EPYC-processors, NVIDIA H100 en Infiniband NDR 400.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei