Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2024

Provincie Gelderland: Honderden miljoenen euro's nodig voor ondersteunen chipsector

De provincie Gelderland wil honderden miljoen euro's van het Rijk voor het ondersteunen van de halfgeleiderindustrie in de regio. Het vreest dat diverse in Gelderland gevestigde techbedrijven anders een ander onderkomen zullen zoeken en de provincie de rug toekeren.

Provincie Gelderland: Honderden miljoenen euro's nodig voor ondersteunen chipsector image

Onlangs kondigde de Rijksoverheid project Beethoven aan, met een miljardeninvestering in de regio Eindhoven. De investering is bedoeld om innovatieve techbedrijven in de regio in Nederland te houden door een aantrekkelijker vestigingsklimaat te bieden. Ook de provincie Gelderland wil nu een dergelijke investering vanuit het Rijk. Burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem waarschuwde onlangs nog dat dit bedrag niet voldoende is.

In de regio Gelderland zijn diverse chipbedrijven actief. Denk daarbij aan het Nijmeegse NXP of het Duivense BE Semiconductor. Project Beethoven richt zich echter alleen op de regio Eindhoven. De provincie Gelderland komt daarom nu met een steunaanvraag die het 'Chopin' noemt, wat een duidelijke verwijzing lijkt naar 'Beethoven'.

'Sterke en complete keten'

Tegenover het FD licht gedeputeerde economie en innovatie van de provincie Gelderland Helga Witjes de steunaanvraag toe. Witjes wijst erop dat op de 'op de as van Twente via Nijmegen en Arnhem naar Eindhoven' een 'sterke en complete keten' van de halfgeleiderindustrie aanwezig is. Ook stelt de gedeputeerde dat bedrijven in de regio al hebben gedreigd te verhuizen indien steun uitblijft.

Witjes wil dat de Rijksoverheid de landelijke regie neemt en vraagt om honderden miljoenen euro's aan steun voor de ontwikkeling van het Gelderse vestigingsklimaat. Welke partijen dit zijn is niet bekend.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024