Redactie - 20 mei 2024

Internationale HR dag 2024: experts aan het woord

Het is vandaag internationale HR dag. Deze dag viert de bijdrage van HR-professionals. Een aantal experts reageren op hoe HR omgaat met ‘shaping the new future’.

Internationale HR dag 2024: experts aan het woord image

Waar personeelszaken in het verleden als kostenpost werden gezien, zijn HR-afdelingen inmiddels een strategische troef voor de business om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. HR vormt het essentiële element tussen het topmanagement en de medewerkers. Het bewaart de balans in de organisatie en ondersteunt het detecteren van de reikwijdte van de verbeteringen voor het personeelsbestand, wat groei mogelijk maakt. De moderne HR-afdeling en HR-professionals leveren een belangrijke bijdrage aan de organisatie.

Blijven investeren in nieuwe vaardigheden

“Onze wereld en onze werkomgeving zijn aan snelle verandering onderhevig en de vaardigheden die we nodig hebben om succesvol te zijn, veranderen mee.Vaardigheden blijven tegenwoordig lang niet meer zo lang bruikbaar als vroeger. Gemiddeld verliezen ze na ongeveer vijf jaar de helft van hun waarde en bij technische vaardigheden geldt dit zelfs al na 2,5 jaar”, aldus René Janssen, CEO en oprichter van Lepaya. “Voor de toekomst van werk is blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden bij je personeel dan ook belangrijker dan ooit voor organisaties die concurrerend willen blijven en hun getalenteerde medewerkers willen behouden.”

Bedrijven zullen zich richten op vertrouwen

“De toekomst van werk is een goed presterend bedrijf EN een zeer betrokken personeelsbestand. Er is afgelopen maanden veel gesproken over de machtsverschuiving van werknemers naar werkgevers, met trends als de Great Resignation en de Great Stay. Maar maakt het werkelijk uit wie de “macht” heeft? Ik geloof dat het in plaats van ‘macht’ draait om de vraag hoe organisaties vertrouwen van hun teams kunnen opbouwen en behouden. Om dat vertrouwen te creëren, moeten bedrijven prioriteit geven aan de betrokkenheid van medewerkers, tools inzetten om het sentiment van medewerkers te begrijpen en wijzigingen in het beleid aanbrengen, zodat medewerkers weten dat hun stem wordt gehoord. Automatisering is daarin de spil. Teams kunnen ook meer strategische waarde leveren met AI; daar is 40 procent van de HR-professionals van overtuigd”, zegt Hette Mollema, VP Benelux bij Workday.

“HR-managers zijn optimistisch over de kracht van AI en erkennen de potentie ervan om een eerlijkere werkomgeving te creëren. Meer dan een derde van de HR-professionals zegt zelfs dat AI een rechtvaardiger en meer divers personeelsbestand mogelijk maakt. Daarnaast zegt 38 procent dat AI ervoor zorgt dat iedereen een eerlijke kans maakt in de organisatie. Door met AI handmatig werk dat van invloed is op de werknemerservaring te automatiseren en vereenvoudigen, krijgen HR-professionals meer tijd voor hoogwaardige taken die alleen mensen kunnen uitvoeren.”

De werkplek van de toekomst

“Een belangrijk thema bij International HR Day is de herdefinitie van de werkplek van de toekomst. Deze werkplek heeft maximale focus op de ontwikkeling van de werknemer. Hun ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van je bedrijf als geheel. Groeien je mensen in hun rol, dan dragen ze uiteindelijk ook bij aan de groei van je bedrijf”, aldus Anne van der Heide, HR Manager bij Bizzomate. “Aan ons als HR Managers de taak te zorgen voor een cultuur van vertrouwen. Dat geeft mensen de ruimte nieuwe uitdagingen aan te gaan en fouten te mogen maken en dat is onmisbaar voor hun groei en die van je bedrijf. Zo blijf je vooroplopen en bedien je je klanten het beste.”

AI en de toekomst van werk

“Een belangrijk thema waar we deze International HR Day bij stilstaan, is het bevorderen van ethische technologie en AI-integratie. Een essentieel onderdeel van de toekomst van werk”, aldus Job van der Voort, medeoprichter en CEO van Remote. “De opkomst van AI-tools roept soms angst op, vergelijkbaar met de angst die mensen vroeger hadden voor andere transformatieve technologieën. Sommige werknemers vrezen dat kunstmatige intelligentie hun vaardigheden overbodig zal maken en dat ze uiteindelijk hun baan verliezen. Maar het is niet nodig om bang te zijn voor de veranderingen die AI met zich meebrengt.”

“Als CEO van Remote moedig ik het gebruik van AI actief aan. We communiceren naar ons team dat ze, ongeacht hun rol, altijd moeten zoeken naar mogelijkheden om taken te automatiseren, omdat dit de enige manier is waarop een bedrijf als het onze kan opschalen. Of je het nu leuk vindt of niet, het is inmiddels duidelijk dat gebruiksvriendelijke, generatieve AI-modellen zoals ChatGPT de toekomst vormen van de manier waarop bedrijven worden gerund. Ik denk dat leiders tekortschieten als ze niet iedereen in het bedrijf aanmoedigen om proactief en hands-on aan de slag te gaan met de fascinerende mogelijkheden die AI biedt.”

“We helpen bedrijven om globaal te werken, dus we zijn al begonnen met het trainen van AI-modellen op onze gedetailleerde kennis van verschillende regio's, zodat een chatbot snel landspecifieke vragen kan beantwoorden in plaats van dat werknemers de antwoorden elke keer handmatig moeten opzoeken. Door dit soort eenvoudige taken te automatiseren, heb je meer tijd om je te richten op ideeën die je bedrijf vooruithelpen.”

"Ik zou werknemers aanmoedigen om inventief en creatief te zijn. Als je werknemers manieren vinden om de service enorm te verbeteren, met waarborging van de vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens, dan moet je hun inventiviteit niet bestraffen, maar juist belonen."

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024