Redactie - 02 mei 2024

Sodinokibi/REvil partner en Kaseya ransomware aanvaller krijgt 13 jaar celstraf

Een Oekraïense staatsburger, Yaroslav Vasinskyi, is in de VS veroordeeld tot 13 jaar en zeven maanden gevangenisstraf en moet ruim 16 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen. Vasinskyi was verantwoordelijk voor meer dan 2.500 ransomware-aanvallen en eiste in totaal meer dan 700 miljoen dollar aan losgeld.

Sodinokibi/REvil partner en Kaseya ransomware aanvaller krijgt 13 jaar celstraf image

De Amerikaanse justitie noemt de veroordeling een bewijs van hun toewijding aan het bestrijden van cybercriminaliteit. "We werken samen met onze internationale partners en gebruiken alle middelen die ons ter beschikking staan ​​om cybercriminelen te identificeren, hun illegale winsten af ​​te pakken en hen verantwoordelijk te houden voor hun misdaden", aldus procureur-generaal Merrick B. Garland.

Vasinskyi (met bijnamen zoals Rabotnik, Profcomserv en Yarik45), voerde de aanvallen uit met behulp van de ransomware-variant Sodinokibi/REvil, onder andere tegen Kaseya. Hij en zijn mede-samenzweerders eisten losgeldbetalingen in cryptocurrency en gebruikten verschillende methodes om hun illegale winsten te verbergen.

"Vasinskyi en zijn handlangers hebben duizenden computers over de hele wereld gehackt en gecodeerd met ransomware", zegt plaatsvervangend adjunct-procureur-generaal Nicole M. Argentieri. "Vervolgens eisten ze ruim 700 miljoen dollar aan losgeld en dreigden ze de gegevens van de slachtoffers openbaar te maken als ze weigerden te betalen."

Vasinskyi pleitte eerder schuldig aan elf punten, waaronder samenzwering tot fraude, schade aan computers en witwassen van geld. Hij werd eerder vanuit Polen uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De FBI heeft de zaak onderzocht. Senior Counsel Frank Lin van de afdeling Computercriminaliteit en Intellectuele Eigendom van de Criminal Division en assistent-advocaat van de VS Tiffany H. Eggers voor het noordelijke district van Texas hebben de zaak vervolgd.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei