Witold Kepinski - 03 mei 2024

SURF stopt met X (Twitter)

Per 2 mei stopt SURF met X (voorheen Twitter) als communicatiekanaal. Reden is dat X niet meer aansluit bij de publieke waarden zoals menselijkheid, autonomie en rechtvaardigheid van SURF. Ook loopt het bereik terug op X en verlaten steeds meer academici en onderzoekers het platform.

SURF stopt met X (Twitter) image

SURF meldt: 'SURF is voor dagelijks nieuws en updates te volgen op het open source platform Mastodon en het beter gemodereerde LinkedIn.

Academici en onderzoekers verlaten X

SURF vindt het belangrijk dat onderzoekers en academici zich vrijuit kunnen uitspreken op het platform. Door de recente ontwikkelingen op X, zoals het gebrek aan moderatie en de toename van discriminerende content, zijn steeds meer onderzoekers en academici vertrokken naar X-alternatieven.

Open source alternatief Mastodon

SURF omarmt open source alternatieven. Mastodon is een alternatief voor X (Twitter). In februari 2023 is SURF samen met de Universiteiten van Nederland (UNL) gestart met de Mastodon-omgeving voor het onderwijs en onderzoek. Je kunt SURF en veel andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen volgen op Mastodon.

SURF verlaat X samen met GÉANT, de samenwerking van Europese nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN's).'