Redactie - 03 mei 2024

'Huawei sponsort in geheim onderzoekscompetitie rond optische technologie in VS'

Huawei is in het geheim sponsor geweest van een onderzoekscompetitie omtrent optische technologie van de Optica Foundation in de Verenigde Staten. Het Chinese techbedrijf zou daarbij zeker een miljoen dollar hebben gedoneerd.

'Huawei sponsort in geheim onderzoekscompetitie rond optische technologie in VS' image

Het gaat concreet om de Optica Foundation Challenge, die professionals met innovatieve ideeën voor de inzet van optische en fotonische technologie erkent en beloont met maximaal 100.000 dollar. De wedstrijd bestaat sinds 2022 en is sindsdien gesponsord door Huawei, meldt Bloomberg op basis van interne documenten en bronnen. Huawei bevestigt dit.

Niet vermeld als sponsor

Uit de documenten blijkt onder meer dat Huawei de Optica Foundation schriftelijk heeft verzocht zijn naam niet te vermelden als sponsor. Ook de betrokkenheid van Huawei's chief optical standards Xiang Liu, lid van een selectiecommittee voor de wedstrijd, zou stil zijn gehouden. Zo is Liu eerder aangekondigd als moderator bij een virtueel event, waarbij de Huawei-topman als 'Optica fellow' werd omschreven en Huawei niet bij naam werd genoemd.

Huawei meldt in een reactie aan Bloomberg zijn naam stil te hebben gehouden aangezien het wilde voorkomen dat zijn sponsorship als promotioneel gezien werd. De Optica Foundation lijkt in verlegenheid te zijn gebracht door de berichtgeving van Bloomberg. CEO Elizabeth Rogan meldt in een reactie aan The Register dat de berichtgeving vragen oproept voor zowel de Optica Foundation als de onderzoeksgemeenschap in het algemeen. Ook wijst zij op het jaarrapport van de stichting, waarin donateurs bij naam worden genoemd. Rogan zegt het beleid van de Optica Foundation te onderzoeken om de transparantie verder te vergroten.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V2