Wouter Hoeffnagel - 10 mei 2024

X moet Europese Commissie informatie verstrekken over contentmoderatie

De Europese Commissie wil van X informatie ontvangen over het terugbrengen van activiteiten omtrent en resources voor contentmoderatie. Het verzoek is ingediend onder de Digital Services Act (DSA).

X moet Europese Commissie informatie verstrekken over contentmoderatie image

Het verzoek maakt onderdeel uit van het eerste grote onderzoek van de Europese Commissie onder de DSA uitvoert naar X. Na de overname van het social media-platform door miljardair Elon Musk is het contentmoderatieteam van X grotendeels opgedoekt. Dit is al langer een bron van zorg voor de Europese Commissie.

'X doet te weinig tegen desinformatie'

In december 2023 lanceerde de Europese Commissie al een onderzoek naar X. De commissie vermoedt dat X te weinig doet in de strijd tegen desinformatie en verspreiding van illegale content, en daarmee mogelijke Europese wetgeving schendt.

Ook richt het onderzoek zich naar de bekende blauw vinkjes op het platform, die voor betaalde gebruikers beschikbaar zijn. De commissie onderzoekt in hoeverre de interface van X daarmee 'misleidend' is.

Interne informatie en documenten

In een nieuw verzoek vraagt de Europese Commissie nu interne informatie en documenten op bij X over zijn contentmoderatie. Daarnaast wil het informatie ontvangen over risicobeoordelingen en mitigerende maatregelen omtrent de impact van generatieve AI op verkiezingen, de aanpak van illegale content en de bescherming van fundamentele rechten.

X moet de informatie over contentmoderatie en generatieve AI uiterlijk op 17 mei aan de Europese Commissie overhandigen. De deadline voor het verstrekken van de overige informatie is 27 mei.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024