Redactie - 14 mei 2024

Man veroordeeld voor computervredebreuk

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 28-jarige man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 240 uur. De man maakte zich meerdere keren schuldig aan computervredebreuk in het systeem bij een softwarebedrijf. Hij nam daarbij ook diverse persoonsgegevens over. Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf moet de man ook een schadevergoeding betalen van ruim 35.000 euro.

Man veroordeeld voor computervredebreuk image

Kopiëren persoonsgegevens

In de zomer van 2022 logde de man meerdere keren in op het systeem. Hij uploadde diverse onbetrouwbare apps op de server met het illegale doel om de broncode te kopiëren. Hierdoor kon hij de database raadplegen, wijzigingen aan brengen en kopiëren. De database bestond uit alle evenementen, alle bezoekers, alle rechten, alle persoonsgegevens, alle personeelsgegevens en alle artiestengegevens. De man nam daarbij ook diverse persoonsgegevens over.

Inbreuk op intellectuele eigendom

De man heeft hiermee een forse inbreuk gemaakt op andermans intellectuele eigendom. Hij heeft immers een serversite-broncode overgenomen, die nooit toegankelijk is voor publiek, en waarin jaren werk zit. Met zijn handelen heeft de man daarom ook inbreuk gemaakt op de privacy van een groot aantal personen en de integriteit van het softwarebedrijf in gevaar gebracht. Door toedoen van de man is het vertrouwen dat derden moeten kunnen stellen in hun persoonlijke digitale omgeving en in de digitale omgeving van websites op het internet aangetast.

Strafmaat

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank houdt in sterke mate rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij is zzp’er, heeft al geruime tijd een vaste relatie en zijn partner is in verwachting van hun tweede kind. De man is kostwinner en moet zijn gezin onderhouden. Deze omstandigheden leiden ertoe dat naar het oordeel van de rechtbank passend en geboden is een andere strafvorm op te leggen dan een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024