Redactie - 09 juni 2024

Oprichter Autonomy vrijgesproken in fraudezaak rond verkoop aan HP

In de jarenlang aanslepende zaak over mogelijke fraude bij een miljardenovername door het Amerikaanse computerconcern HP is de Britse zakenman Mike Lynch donderdag verrassend vrijgesproken. Een jury in San Francisco achtte hem onschuldig.

Oprichter Autonomy vrijgesproken in fraudezaak rond verkoop aan HP image

Mike Lynch werd ervan beschuldigd het Britse softwarebedrijf Autonomy, dat hij mee oprichtte, met boekhoudkundige trucs te hebben opgesmukt voor de verkoop aan HP. Dat telde er in 2011 ruim 11 miljard dollar voor neer, maar voerde een jaar later een afwaardering van 8,8 miljard dollar door wegens ‘ernstige onregelmatigheden’. Ook voormalig financieel directeur Stephen Keith Chamberlain stond mee terecht.

In 2018 beschuldigden openbaar aanklagers in San Francisco Lynch ervan dat hij persoonlijk 800 miljoen dollar zou hebben opgestreken via de deal. Zelf heeft hij altijd zijn onschuld staande gehouden en beweerd dat HP van hem een zondebok wilde maken.

In 2022 wél schuldig bevonden

In een strafproces in San Francisco sprak een jury Lynch en Chamberlain donderdag vrij. Dat is enigszins verrassend: in 2022 werd Lynch in een burgerlijk proces in het Verenigd Koninkrijk wel schuldig bevonden. De schadevergoeding in die zaak moet nog bepaald worden: HPE, een van de twee bedrijven die voortvloeiden uit HP na een splitsing in 2015, eist 4 miljard dollar.

Een andere voormalige financieel directeur van Autonomy, Sushovan Hussain, werd in een aparte zaak in 2019 wel al veroordeeld tot vijf jaar cel voor fraude in het overnamedossier.

In samenwerking met Data News.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024