Witold Kepinski - 11 juni 2024

Apple Intelligence biedt persoonlijk intelligentiesysteem voor Mac, iPhone en iPad

Apple heeft Apple Intelligence aangekondigd, het persoonlijke intelligentiesysteem voor Mac, iPhone en iPad dat de kracht van generatieve modellen combineert met de individuele context van de gebruiker.

Apple Intelligence biedt persoonlijk intelligentiesysteem voor Mac, iPhone en iPad image

Het resultaat is AI die ongekend handig en relevant is. Apple Intelligence is verregaand geïntegreerd in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia, en benut het vermogen van Apple silicon om taal en afbeeldingen te begrijpen en ook zelf te genereren, actie in de benodigde apps te ondernemen en uit te gaan van de individuele context van de gebruiker. Daardoor gaan dingen die je elke dag doet een stuk sneller en makkelijker. 

Met Private Cloud Compute stelt Apple een nieuwe norm voor privacy binnen AI. Dat doet het bedrijf door rekencapaciteit flexibel te verdelen tussen bewerkingen op het device zelf en grotere modellen die draaien op speciale Apple servers.

“We zijn enorm trots op deze nieuwe mijlpaal op de innovatietijdlijn van Apple. Apple Intelligence wordt een keerpunt, niet alleen als het gaat om wat je met onze producten kunt doen, maar ook wat onze producten voor jou kunnen doen”, zei Tim Cook (foto), CEO bij Apple. “Onze aanpak is uniek. We combineren generatieve AI met de individuele context van de gebruiker, zodat je er daadwerkelijk iets aan hebt. Die informatie over de context gebruiken we op een volledig afgeschermde, veilige manier, zodat we onze gebruikers echt kunnen helpen bij hun belangrijkste taken. Dit is AI zoals alleen Apple dat kan. We staan te springen om te laten zien wat je er allemaal mee kunt.”

Nieuwe manieren om taal te begrijpen en tekst te schrijven

Apple meldt verder: 'Met Apple Intelligence heb je nieuwe mogelijkheden om je geschreven teksten te verbeteren en effectiever te communiceren. De gloednieuwe schrijfhulp Writing Tools is ingebouwd in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en helpt je bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst, waar je ook typt: Mail, Notities, Pages of apps van andere fabrikanten.

Werk je aantekeningen uit, zorg dat je blogpost precies de juiste toon heeft of stel het perfecte mailtje op. Met Writing Tools voel je je zekerder van je tekst. Met de Rewrite-feature van Apple Intelligence kun je kiezen uit verschillende variaties van wat je zelf geschreven hebt, om bijvoorbeeld de toon aan te passen of te zorgen dat de tekst goed aansluit bij de doelgroep. Zo kun je je motivatiebrief bij een sollicitatie oppoetsen of een uitnodiging van een vleugje humor en creativiteit voorzien. Met Rewrite vind je voor elke gelegenheid de juiste woorden. De Proofread-feature checkt je tekst op taalfouten, woordkeuze en zinsopbouw. Je krijgt voorgestelde verbeteringen te zien, telkens met uitleg erbij, die je rustig door kunt nemen of meteen kunt doorvoeren. En met de feature Summarize kun je tekst selecteren en die automatisch laten samenvatten tot één overzichtelijke alinea, alleen de hoofdpunten, een tabel of een lijst.

Met Mail is het nog nooit zo makkelijk geweest om het overzicht over je mailbox te bewaren. Met de feature Priority Messages zie je een nieuw kopje bovenaan je inbox, met daaronder dringende mails als je instapkaart of een uitnodiging voor een etentje diezelfde avond. Verderop in je inbox krijg je nu van elke mail een korte samenvatting, in plaats van de eerste paar regels van het bericht, zonder de e-mail te hoeven openen. Bij lange mailconversaties bekijk je met één tikje de belangrijkste punten. En met Smart Reply krijg je suggesties te zien voor een reactie die je snel kunt versturen. Deze feature checkt ook of een mail vragen bevat, zodat die niet onbeantwoord blijven.

Priority Notifications

Ook meldingen zijn verbeterd aan de hand van een dieper begrip van taal. Dankzij Priority Notifications verschijnen de belangrijkste meldingen boven op de stapel. En lange of gestapelde meldingen worden samengevat op het toegangsscherm, zodat je meteen ziet wat er gebeurt – bijvoorbeeld als er ineens heel veel nieuwe berichten in de groepschat zijn. Er is ook een nieuwe focus, Reduce Interruptions. Daarmee kun je je beter concentreren op wat je aan het doen bent, omdat alleen meldingen worden getoond waar je misschien direct op moet reageren, bijvoorbeeld als er een kind eerder moet worden opgehaald van de opvang.

Binnen Notities en Telefoon kun je nu gesproken tekst opnemen, transcriberen en samenvatten. Als je tijdens een telefoongesprek een opname start, wordt je gesprekspartner automatisch op de hoogte gesteld. Na afloop genereert Apple Intelligence een samenvatting voor je, zodat je de belangrijkste punten van het gesprek op een rijtje hebt.

Image Playground

Met Apple Intelligence kun je zelf afbeeldingen genereren waarmee je op een nieuwe manier kunt communiceren. Met de nieuwe Image Playground-feature maak je in een handomdraai leuke afbeeldingen, waarbij je kunt kiezen uit de stijlen Animation, Illustration of Sketch. Image Playground werkt heel simpel, is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als op zichzelf staande app, zodat je naar hartenlust kunt experimenteren met verschillende stijlen en concepten. Alle afbeeldingen worden op het device zelf gegenereerd, en je kunt zoveel afbeeldingen maken als je wilt.

Image Playground biedt je de keuze uit een scala aan concepten, zoals thema’s, kostuums, accessoires en plaatsen. Je kunt ook een beschrijving typen van de afbeelding die je wilt, of iemand uit je fotobibliotheek kiezen voor in de afbeelding. En je kunt natuurlijk de stijl kiezen die jij het beste vindt passen. Met Image Playground in Berichten kun je snel grappige afbeeldingen voor vrienden maken, en krijg je zelfs suggesties voor concepten die te maken hebben met het gesprek. Als je het bijvoorbeeld in de groepschat over een bergwandeling hebt, krijg je suggesties die te maken hebben met je vrienden, de plek waar jullie naartoe gaan en het wandelen zelf. Zo maak je sneller afbeeldingen die echt over het onderwerp gaan.

In Notities is Image Playground te gebruiken via de nieuwe Image Wand, die deel uitmaakt van het toolpalet van Apple Pencil. Zo worden notities visueel aantrekkelijker. Een ruwe schets tover je snel om in een prachtige afbeelding, en je kunt zelfs lege ruimte selecteren om een afbeelding te maken op basis van het gebied eromheen. Ook in apps als Keynote, Freeform en Pages is Image Playground beschikbaar, en daarnaast in apps van derden die met de Image Playground-API werken.

Genmoji

Genmoji zijn de overtreffende trap van emoji. Maak een origineel plaatje van jezelf en gebruik dat om je uit te drukken. Je hoeft alleen maar een beschrijving te typen en je Genmoji verschijnt, met nog een paar extra opties erbij. Je kunt zelfs iemand uit je foto’s kiezen en daar een Genmoji van maken. Net zoals emoji kun je Genmoji invoegen in de tekst van je bericht, en je kunt ze ook delen als een sticker of als tapback.

Dankzij Apple Intelligence is het nu nog makkelijker om foto’s en video’s terug te vinden. Je kunt nu zoeken met natuurlijke taal, bijvoorbeeld “Maya op een skateboard met een tie-dye-shirt aan” of “Katie met stickers op haar gezicht”. Ook zoeken in video’s is verbeterd. Nu kun je specifieke momenten in een filmpje terugvinden, zodat je direct naar het juiste stuk kunt gaan. En de nieuwe Clean Up-tool vindt en verwijdert storende voorwerpen op de foto, zonder dat per ongeluk het onderwerp van de foto verandert.

In Terugblikken kun je nu precies het verhaal maken dat je wilt zien, en je hoeft het alleen maar te beschrijven. Doordat Apple Intelligence taal en afbeeldingen begrijpt, kan het systeem de beste foto’s en video’s kiezen op basis van de beschrijving, daar een verhaal van maken aan de hand van wat er op de foto’s gebeurt, en het geheel tot een filmpje maken met een begin, midden en einde. Je krijgt zelfs muzieksuggesties vanuit Apple Music die bij de terugblik passen. Net als bij de andere features van Apple Intelligence geldt ook hier dat de foto’s en video’s op je eigen device blijven staan en niet gedeeld worden met Apple of anderen.

Siri

Dankzij de capaciteiten van Apple Intelligence is Siri nu dieper geïntegreerd in het systeem. Siri heeft een rijker begrip van taal en reageert natuurlijker, contextueel relevanter en persoonlijker, zodat je alledaagse taken makkelijker en sneller voor elkaar krijgt. Siri kan je ook volgen als je even hapert of je verspreekt. Daarnaast kan Siri de context van de ene vraag onthouden voor de volgende. Je kunt vragen typen aan Siri en op elk moment switchen tussen typen en spreken, zodat je altijd met Siri kunt communiceren op een manier die op dat moment handig voor je is. Siri heeft nu ook een gloednieuw ontwerp waarbij de rand van het scherm subtiel oplicht wanneer Siri actief is.

Siri kan je nu altijd en overal helpen met je device en antwoord geven als je vraagt hoe je iets moet doen op iPhone, iPad of Mac. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe je een e-mail inplant in Mail of hoe je van Lichte modus overschakelt op Donkere modus. Siri weet en snapt wat er op het scherm staat en kan daardoor actie ondernemen op basis van waar je mee bezig bent. Dat kan nu al in een aantal apps, en na verloop van tijd komen daar steeds meer apps bij. Als een vriend bijvoorbeeld zijn nieuwe adres doorstuurt in Berichten, kun je tegen Siri zeggen: “Zet dat adres op zijn contactpersoonkaart.”

Dankzij Apple Intelligence kan Siri honderden nieuwe acties uitvoeren, binnen apps en tussen apps, of die nu van Apple zijn of van een andere leverancier. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: “Laat dat artikel over cicades op mijn leeslijst zien.” Of: “Stuur de foto’s van de barbecue zaterdag naar Malia.” Siri doet het allemaal voor je. Siri kan binnenkort ook dingen doen die precies zijn toegespitst op jou en de informatie op je device. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: “Speel die podcast af die Jamie heeft aangeraden.” Siri zoekt dan de podcast op en speelt hem af, zonder dat jij hoeft te bedenken of Jamie die aanrader in een tekstbericht of een e-mail heeft gestuurd. Of vraag bijvoorbeeld: “Wanneer komt mama’s vlucht aan?” Siri zoekt dan het vluchtnummer op en slaat de laatste route-updates van het vliegtuig erop na om je een aankomsttijd te geven.

Een nieuwe norm voor privacy binnen AI

Om echt nuttig te kunnen zijn maakt Apple Intelligence gebruik van specifieke, individuele gegevens, terwijl tegelijkertijd je privacy wordt beschermd. Een van de hoekstenen van Apple Intelligence is dat gegevens verwerkt worden op het device. Veel modellen waar het systeem gebruik van maakt draaien dan ook volledig op het device. En om complexere taken mogelijk te maken waar meer rekenkracht voor nodig is, is er Private Cloud Compute. In deze cloudvoorziening zijn dezelfde privacy- en beveiligings­maatregelen geïntegreerd als in de devices van Apple.

Met Private Cloud Compute kan Apple Intelligence de rekencapaciteit flexibel verdelen en grotere modellen op servers inschakelen voor complexe opdrachten. Deze modellen draaien op speciale servers op basis van Apple silicon. Alleen gegevens die betrekking hebben op een specifieke taak worden op deze servers verwerkt, en die gegevens worden niet opgeslagen of voor Apple zichtbaar gemaakt.

De programmacode die op de Apple servers draait is door onafhankelijke experts te controleren op privacy. En met cryptografie zorgt Private Cloud Compute ervoor dat iPhone, iPad en Mac niet met een server communiceren als de software op die server niet openbaar gemaakt is. Apple Intelligence met Private Cloud Compute stelt een nieuwe norm voor privacy binnen AI, zodat je de AI-features met een gerust hart kunt gebruiken.

ChatGPT wordt op Apple platforms geïntegreerd

Apple integreert het gebruik van ChatGPT in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Daardoor kun je de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten van ChatGPT benutten zonder van app te hoeven wisselen.

Ook Siri kan waar nodig gebruikmaken van de kennis van ChatGPT. Siri vraagt eerst toestemming aan jou voordat een vraag, eventueel inclusief documenten en foto’s, naar ChatGPT gestuurd wordt, en komt vervolgens direct met het antwoord.

Daarnaast wordt ChatGPT geïntegreerd in de systeembrede schrijfhulp Writing Tools, zodat gebruikers tekst kunnen genereren over een onderwerp naar keuze. Via Compose kun je ook de afbeeldingsgenerator van ChatGPT gebruiken om afbeeldingen in een stijl naar keuze te genereren voor bij je tekst.

Als je ChatGPT gebruikt, wordt je privacy beschermd. Zo blijft je IP-adres verborgen en slaat OpenAI je vragen en verzoeken niet op. Kies je ervoor om je eigen account te koppelen? Dan geldt het ChatGPT-beleid voor gegevensgebruik.

ChatGPT is later dit jaar beschikbaar in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en draait op GPT-4o. Je hebt gratis toegang, zonder dat je een account hoeft aan te maken. Bestaande ChatGPT-abonnees kunnen hun account koppelen en direct vanuit de apps betaalde features gebruiken.

Beschikbaarheid

Apple Intelligence is gratis te gebruiken. De bètaversie wordt dit najaar onderdeel van de Engelse (VS) versie van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Sommige features, softwareplatforms en extra talen volgen in de loop van volgend jaar. Apple Intelligence werkt op iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max en iPad en Mac met M1 of nieuwer. Hiervoor moet de taal van het device en van Siri op Engels (VS) zijn ingesteld. Ga naar apple.com/apple-intelligence voor meer informatie.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024