Witold Kepinski - 16 juni 2024

Equigy tekent langjarige overeenkomst met Capgemini

Capgemini heeft een overeenkomst afgesloten met Equigy voor het beheer en de doorontwikkeling van een gedecentraliseerd energiesysteem om vraag en aanbod van elektriciteit in heel Europa effectiever te managen. Het crowd balancing platform [aggregeert data en is een gestandaardiseerde en vertrouwde interface voor kleine, flexibele en efficiënt gedistribueerde energiebronnen die de transitie naar een koolstofarme economie ondersteunen.

Equigy tekent langjarige overeenkomst met Capgemini image

Equigy is een pan-Europees platform gelanceerd door zes Europese netbeheerder (Transmission System Operators - TSO's): Austrian Power Grid, TenneT Germany, TenneT Netherlands, Terna, TransnetBW en Swissgrid

Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, zijn afhankelijk van weersomstandigheden en variabel van aard wat de stabiliteit van het elektriciteitsnet onder druk kan zetten. Equigy heeft deze uitdaging aangepakt door een grotere flexibiliteit te creëren met een platform waartoe ook kleinschalige gedistribueerde energiebronnen toegang hebben, zoals elektrische voertuigen of huishoudbatterijen. Capgemini zet haar expertise in de energiesector en vaardigheden op het gebied van bedrijfs- en technologietransformatie in om het ​​platform uit te breiden zodat de afhankelijkheid van traditionele gecentraliseerde energiecentrales verder kan verminderen. Dit helpt de behoefte aan dure opwekkingscapaciteit tijdens piekvraag te minimaliseren, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een flexibeler, duurzamer en efficiënter energiesysteem in heel Europa.

Martin van ‘t Verlaat, Chief Technology Officer bij Equigy, zegt: ‘Equigy zet zich in voor het bevorderen van samenwerking en innovatie in de energiesector om de energietransitie naar een duurzamere toekomst te versnellen. Door samen te werken met een toonaangevende business- en technologietransformatiepartner als Capgemini kunnen we een state-of-the-art platform doorontwikkelen dat stakeholders in staat stelt deel te nemen aan het balanceren van het net en dat vertrouwen en transparantie versterkt.’ 

Innovatie

Deze nieuwe overeenkomst zal TSO's ondersteunen en een reeks voordelen opleveren voor stakeholders in heel Europa, waaronder verbeterde energie-efficiëntie en nieuwe inkomstenmogelijkheden voor energieconsumenten en eigenaren van hernieuwbare energiebronnen. Door grensoverschrijdende samenwerking, digitale innovatie en duurzame energietoepassingen te bevorderen, sluit het ook aan bij de Europese doelstellinge om de energietransitie te stimuleren en de economische groei te stimuleren. 

‘Capgemini’s langdurige samenwerking met Equigy zal de groei van het platform helpen stimuleren en het Europa’s leiderschap in flexibele energiemarkten versnellen. Door gebruik te maken van onze expertise op het gebied van energievoorziening en ons bredere ecosysteem van partners, gekoppeld aan onze end-to-end capaciteiten op het gebied van strategie, data, AI en technologische ontwikkelingen, zullen we met Equigy werken aan het verwezenlijken van hun zakelijke doelstellingen. Samen zullen we de transitie naar een duurzaam energiesysteem in Europa helpen stimuleren,’ aldus James Forrest, Global Energy Transition & Utilities Industry Leader bij Capgemini.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024