Marco van der Hoeven - 19 juni 2024

Axians biedt innovatieve containerdiensten als onderdeel van Open Source+- propositie

Steeds meer applicatieontwikkelaars stappen over op het gebruik van containers, omdat het zo eenvoudiger is om platformonafhankelijk te werken. Maar organisaties die deze softwareproducten afnemen hebben vaak veel vragen over die containers. Daarom zijn die containers een belangrijke pijler onder de Open Source+-propostie van Axians.

Axians biedt innovatieve containerdiensten als onderdeel van Open Source+- propositie image

We merken dat bedrijven vaak nieuwe containeroplossingen krijgen aangeleverd, maar soms behoefte hebben aan begeleiding bij het volledig benutten ervan,” zegt Hilgert Bos, Container Specialist bij Axians. “Dan is het aan ons om samen met de klant de beste oplossing te kiezen. Want al snel wordt het te complex voor veel bedrijven, bijvoorbeeld als een container crasht. Het is voor hen een black-box die wordt beheerd door de applicatieontwikkelaar.”

Axians gaat dan bijvoorbeeld kijken of containers in combinatie met een orchestrator als Kubernetes gebruikt kunnen worden. ”Rond die containers wordt vaak een framework gebouwd. Dit biedt een scala aan voordelen, zoals hoge beschikbaarheid. Het is zelf herstellend, dus als een container crasht, zorgt de orchestrator ervoor dat er snel een nieuwe wordt opgestart met minimale downtime, vaak milliseconden.”

Business

Hoewel containers in de aard der zaak technisch zijn, komt de vraag naar hulp opvallend genoeg vaak vanuit de business. “De business koopt zo’n applicatie, waarna de ICT-afdeling een beslissing moet nemen. In veel bedrijven, vooral in het MKB en MKB-plus, is er geen kennis van containers aanwezig. Als het systeem draait kunnen zij het wel beheren, maar voor het opbouwen en inrichten komen ze naar ons toe. Vaak gevolgd door de vraag of we ook het beheer kunnen doen, juist omdat we zoveel ervaring hebben met deze platformen.”

“Dat sluit goed aan bij de andere onderdelen van Open Source+ die wij aanbieden, zoals infrastructuurdiensten en datacenterservices. Op het moment dat we de datacenters opleveren, moet daarop nog het containerplatform geïnstalleerd worden. Dit maakt de overgang soepel en zorgt voor een compleet pakket voor onze klanten. Naast netwerk- en datacenterdiensten kunnen we daarbovenop ook Linux-diensten via Red Hat Linux en databases via PostgreSQL leveren. Van begin tot eind kunnen we de klant volledig ontzorgen.”

Cases

Maar wat betekent dit technische verhaal voor concrete toepassingen? Bos: “Een goed voorbeeld is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van pallets op maat voor speciale machines. Zij hebben een ERP-systeem aangeschaft dat volledig in containers draait op AKS. Zij vroegen vooral om continuïteit, zodat hun productie niet stil zou vallen bij een netwerkstoring.”

“Om dit risico te mitigeren wilden zij een kleine containeromgeving opzetten in het datacentrum van elke vestiging. Hiervoor hebben ze gekozen voor OpenShift vanwege de schaalbaarheid. Wij hebben die omgeving opgezet, met een subset van het volledige pakket. De primaire functie van deze omgeving is het aansturen van de geautomatiseerde productielijnen. Vanuit de cloud worden via webservices de productieorders naar OpenShift gestuurd, en van daaruit worden de machines aangestuurd. Dus zelfs bij netwerkproblemen blijft de productie doordraaien.”

Reserveringen

Een andere concrete toepassing is die bij een Europese marktleider in vakantieparken. “Zij hebben hun flexibiliteit enorm kunnen vergroten met microservices die draaien in containers op het OpenShift platform. Je kunt als gast nu kiezen voor aangepaste verblijfsduren, en niet meer vaste blokken. Die microservices verwerken individueel de data verwerken en doen de nodige aanpassingen in real-time.”

Bovendien is dit reserveringssysteem direct gekoppeld aan verschillende operationele systemen zoals het verwarmingssysteem, maar ook aan andere diensten zoals schoonmaakplanning en onderhoud van de huisjes. “Dit alles zorgt ervoor dat de ervaring voor de gast zo optimaal mogelijk is, vanaf het moment dat ze arriveren in een schoon en verwarmd huisje.”

Deze integratie van systemen met containers en microservices helpt hen niet alleen om hun klantenservice te verbeteren, maar biedt zorgt ook voor operationele efficiëntie door een betere voorspelling van beschikbaarheid van huisjes. Ook kunnen ze, door data over evenementen in de buurt van hun parken te matchen met hun prijsmodule, via microservices dynamisch prijzen aanpassen. Gegevensintegratie en dynamische prijsaanpassing zijn sleutelfuncties in het moderne IT-landschap dat we voor hen hebben gecreëerd.”

Luchtvaart catering

Het derde voorbeeld tenslotte is een Amsterdamse luchtvaart catering, die gebruik maakt van een vergelijkbare datahub om de cateringservice te verzorger voor alle vliegtuigen van diverse maatschappijen. Reizigers op met name intercontinentale vluchten kunnen vooraf opgeven wat zij willen eten. Tegelijkertijd kijkt het bedrijf dynamisch naar veranderende voedselvoorkeuren, onder mee rop basis van wat er overblijft na een vlucht.”

De berekeningen die nodig zijn om voedselverspilling zoveel mogelijk terug te dringen worden gedaan door AI, sinds kort op een Kubernetes platform op Azure. Daar is ook aan toegevoegd welke maaltijden de crew krijgt, zodat ze niet weken lang hetzelfde eten op bepaalde routes. Dus de crew kan nu zelf, via een webportaal of via een app op de telefoon, bepalen voor welke vlucht ze welke maaltijd willen hebben.”

Robots

Een extra innovatie in dit proces bij de cateringdienst is dat dit proces is gekoppeld aan fysieke robots. “De maaltijden worden niet alleen ingepland, maar ook ingepakt door robots. Een derde partij levert het eten aan in grote rolcontainers. Robots pakken dat voedsel op van de grote trays en stellen dan de kleinere trays samen. Die trays worden weer ingeladen in de trolleys op volgorde van stoelbezetting op basis van de data uit het systeem. Dat gebeurt allemaal volautomatisch.”

Deze voorbeelden illustreren wat technische innovatie concreet voor de business kan betekenen. “Omdat containers voor de markt vaak nog nieuw zijn, moeten we nog goed uitleggen wat er allemaal mogelijk is. Deze voorbeelden helpen daarbij. Er kan veel in het kader van onze Open Source+propositie, waar ook Linux en Databases onder vallen. Ik verwacht dat we de komende jaren veel organisaties kunnen helpen bij applicatie-modernisatie, Zowel voor ons als voor onze klanten liggen daar veel kansen.”

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024