Witold Kepinski - 19 juni 2024

Meerderheid Nederlanders gebruikt zelfscankassa's

De betaalvoorkeuren in Nederland veranderen snel door de opkomst van nieuwe technologieën, zoals social commerce, digitale wallets en zelfscan checkouts. Uit onderzoek van financieel technologieplatform Adyen blijkt dat 61% van de Nederlanders gebruikmaakt van zelfscankassa’s. Ook achteraf betalen (door 35% gebruikt) is een populaire betaalmethode. 

Meerderheid Nederlanders gebruikt zelfscankassa's image

Welke betaaltechnologieën zijn populair bij Nederlandse consumenten?

Betaaltechnologie % van de Nederlandse consumenten die in het afgelopen jaar de technologie hebben gebruikt
Zelfscan checkout 61%
Buy now, pay later (BNPL) 35%
Social commerce 31%
Digital wallets 26%
QR codes 23%
Tap to Pay 11%

Groei in het betalen met QR-codes

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse consumenten (63%) breekt een aankoop af als hun gewenste betaalmethode niet beschikbaar is. Alternatieve betaalmethoden winnen steeds meer aan populariteit. Zo is het gebruik van QR-codes voor betalingen met 77% gestegen van 2023 naar 2024. Daarnaast wordt betalen met een smartphone steeds meer de norm, aangezien een kwart van de Nederlandse consumenten geen fysieke portemonnee meer bij zich draagt. 

Kansen voor retailers

Consumenten verwachten snelle en gemakkelijke betaalmethoden, zowel online als in de winkel. 29% van de Nederlandse consumenten wil dat retailers technologieën gebruiken om het fysieke winkelproces te versnellen. 

Het is daarom belangrijk dat retailers zich aanpassen aan de veranderende behoeften van consumenten en de technologische eisen van de industrie. Nederlandse retailers hebben echter moeite om bij te blijven met de technologische ontwikkelingen: slechts 19% accepteert digitale wallets en 16% ondersteunt BNPL, ondanks de groeiende vraag naar deze betaalmethoden. 

Julien Marlier, Country Manager Benelux bij Adyen, benadrukt de uitdagingen en kansen voor retailers: “Er komen verschillende veranderingen aan en retailers moeten inspelen op wensen van consumenten, maar ook op nieuwe technologieën zoals zelfscankassa’s en BNPL. Het moderniseren van betaalmethoden en het aanpassen aan de verwachtingen van consumenten zijn kansen voor retailers om concurrentie voor te blijven in deze snel veranderende markt.” 

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024