Wouter Hoeffnagel - 04 juli 2024

Consortium roept kabinet op tot investeringen in concurrentiepositie chipsector

Een consortium van tientallen bedrijven die actief zijn in de chipsector roept het kabinet op meer te doen voor de innovatiekracht van Nederland. De bedrijven presenteren een plan aan het kabinet dat hiervoor moet zorgen. Zij willen onder meer dat het kabinet investeert in de Nederlandse chipindustrie om zo de concurrentiepositie en het verdienvermogen te waarborgen.

Consortium roept kabinet op tot investeringen in concurrentiepositie chipsector image

Dit melden onder meer NOS en BNR. De partijen hebben zich verenigd in een consortium genaamd ChipNL. Zij delen hun oproep in een brief gedeeld met Tweede Kamerleden. Onder meer chipmachinefabrikanten ASM en ASML, chipfabrikanten NXP en Nexperia, techbedrijf Philips en diverse startups als Alexera AI en Nearfield Instruments hebben de brief ondertekend.

100 tot 150 miljoen euro op jaarbasis

Het consortium vragen het nieuwe kabinet de komende zes jaar op jaarbasis 100 tot 150 miljoen euro te investeren in de chipsector. Zij beloven zelf 100 tot 200 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de plannen. In totaal gaat het dus om maximaal 2,1 miljard euro. Het geld is volgens ChipNL nodig om de concurrentiepositie van de Nederlandse chipsector te waarborgen. Onder meer door de samenwerking te versterken tussen verschillende onderdelen van deze sector.

Het vorige kabinet kwam eerder al met Project Beethoven, waarbij 2,5 miljard euro beschikbaar is gesteld als impuls voor techbedrijven in de regio Eindhoven. Aanleiding hiervoor was een oproep vanuit de regio om innovatieve bedrijven als ASML en NXP in Nederland te houden.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024