Martijn Kregting - 07 oktober 2024

Browser-aanbieders willen dat EC Edge als poortwachter aanwijst

Diverse browser-aanbieders en belangenbehartigingsorganisatie Open Web Advocacy, willen dat de Europese Commissie haar conclusie heroverweegt om browser Edge van Microsoft niet als ‘gatekeeper’ (poortwachter) aan te wijzen die onder de Digital Market act (DMA) valt. Daarmee ondersteunen de browser-aanbieders een rechtszaak die browser Opera afgelopen juli aanspande tegen de Europese Commissie.

Browser-aanbieders willen dat EC Edge als poortwachter aanwijst image

Opera daagde de Commissie voor de rechter na het EC-besluit in februari van dit jaar dat de Edge-browser van Microsoft geen poortwachter is. Deze benaming geldt voor bedrijven, platforms of producten die beschouwd worden als een belangrijke ‘brug’ tussen enerzijds burgers en bedrijven en anderzijds belangrijke platform-diensten. Deze gatekeepers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden uit de DMA. Deze EU-regulering vereist onder meer van poortwachters dat zij:

  • Communicatie tussen bedrijven en consumenten toestaan.
  • Transparantie van prijzen en vergoedingen in advertentiebemiddelingsdiensten garanderen.

Zes Gatekeepers

In september 2023 heeft de Europese Commissie officieel 22 producten en platforms aangewezen van zes 'gatekeepers' van onlinediensten die onder de Digital Markets Act (DMA) vielen. Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft. Onder meer het Windows-besturingssysteem van Microsoft en het sociale netwerk LinkedIn werden destijds geïdentificeerd als 'gatekeeper'-diensten.

Bing, Edge en Microsoft Advertising werden wel onderzocht, maar in februari 2024 concludeerde de EC dat zij Microsoft Edge niet als poortwachter beschouwde. Als reden hiervoor bracht de Commissie naar voren dat de DMA vereist dat Microsoft gebruikers toestaat om eenvoudig alle software-apps te verwijderen, waaronder de Edge-browser.

Oneerlijk voordeel

In een brief van 17 september, ingezien door Reuters, stellen Vivaldi, Waterfox, Wavebox en de Open Web Advocacy, en dat Microsoft zijn Edge-browser een oneerlijk voordeel geeft. In de brief staat verder dat EU-antitrustregulatoren Edge alsnog moeten onderwerpen aan de DMA-regels.

‘Het is van het grootste belang dat de Commissie haar standpunt heroverweegt’, aldus de brief. ‘Oneerlijke praktijken mogen momenteel voortbestaan in het Windows-ecosysteem met betrekking tot Edge, ongehinderd door de keuzeschermen die op mobiele apparaten bestaan’, aldus de brief, verwijzend naar Edge dat is ingesteld als de standaardbrowser op alle Windows-computers.

Geen enkele platformonafhankelijke browser kan het ongeëvenaarde distributievoordeel van Edge op Windows evenaren, menen de briefschrijvers Edge is bovendien de belangrijkste gateway voor consumenten om een onafhankelijke browser op Windows-pc's te downloaden, zo benadrukken zij. De Commissie en Microsoft weigerden commentaar te geven, aldus Reuters.

Volgens StatCounter bedraagt het wereldwijde marktaandeel van Edge iets meer dan 5 procent, ver achter de 66 procent van marktleider Google's Chrome.