Softwarebeslissers tonen steeds meer interesse in agentic AI
IT-beslissers staan onder druk om meetbare toegevoegde waarde te leveren, ondanks beperkte middelen. Agentic AI biedt hierbij ondersteuning door problemen aan te pakken die vaak ontstaan door traditionele technologische benaderingen, zoals gefragmenteerde tools en silovorming. Met agentic AI kunnen processen op grote schaal worden geautomatiseerd, digitale ervaringen worden gepersonaliseerd en innovatie worden gestimuleerd, terwijl flexibiliteit behouden blijft.

Dit blijkt uit onderzoek van OutSystems in samenwerking met CIO Dive en KPMG. Het onderzoek laat zien dat een aanzienlijk deel van de organisaties plannen heeft of al bezig is met het ontwikkelen van eigen AI-agents. Woodson Martin, CEO van OutSystems: “De softwareontwikkelingslevenscyclus ondergaat een ingrijpende transformatie nu organisaties meer investeren in AI om hun concurrentievoordeel te behouden. Door AI te combineren met ontwikkeltools kunnen IT-leiders deze verschuiving effectief en veilig begeleiden. In de nabije toekomst zullen AI-agents, die functioneren als zeer gespecialiseerde teams, continu de bedrijfsbehoeften monitoren, kansen identificeren en proactief software-oplossingen verfijnen, waardoor ontwikkelaars en zakelijke leiders een creatievere rol kunnen pakken en zich kunnen concentreren op strategische prioriteiten. Dit rapport benadrukt hoe AI-ontwikkelingen traditionele rollen opnieuw vormgeven en kansen creëren voor innovatie en samenwerking tussen mens en technologie.”
Meetbare impact
Het rapport, gebaseerd op antwoorden van 550 internationale softwarebeslissers, onderzoekt hoe de adoptie van AI softwareontwikkelprocessen transformeert, met meetbare impact. Meer dan tweederde van de respondenten meldt een hogere productiviteit van ontwikkelaars en betere softwarekwaliteit door minder bugs. Daarnaast ziet 62 procent verbeterde schaalbaarheid van de ontwikkelactiviteiten en 60 procent wijst op voordelen van verbeterde testen en kwaliteitscontroles. Deze verbeteringen stellen ontwikkelaars in staat hun focus te verleggen van repetitieve taken naar het bedenken van unieke oplossingen in samenwerking met zakelijke leiders.
Het rapport voorspelt dat de toename in gebruik en experimenten met agentic AI in de komende 24 maanden een impuls zal geven aan de transformatie van het personeelsbestand en innovatie in de hele organisatie. De meerderheid van de softwarebeslissers (69 procent) verwacht dat AI nieuwe, meer gespecialiseerde functies zal introduceren, zoals toezicht, governance, prompt engineering, agentarchitectuur en agentcoördinatie. Meer dan drie op de vijf respondenten (63 procent) denkt dat AI aanzienlijke bijscholing of omscholing binnen bestaande ontwikkelteams vereist.
Toenemende verschuiving naar AI-gedreven autonomie
Bijna de helft van de softwarebeslissers (46 procent) geeft aan dat hun organisatie al agentic AI integreert in applicaties en workflows, terwijl nog eens 28 procent van de respondenten actief bezig is met het testen van dergelijke oplossingen.
Bijna de helft van de respondenten (49 procent) is van plan AI-agents in te zetten voor klantenservice, om vragen en ondersteuningstaken autonoom af te handelen. Minder leidinggevenden geven momenteel prioriteit aan agent-augmented applicaties op gebieden als productontwikkeling (38 procent), sales en marketing (32 procent), supply chain management (28 procent), human resources (24 procent) of financiën en boekhouding (23 procent).
Toenemende investeringen in AI
De belangrijkste drijfveren voor AI-adoptie zijn volgens meer dan de helft van de respondenten het verbeteren van de klantervaring (56 procent), het automatiseren van routinematige en repetitieve ontwikkeltaken (55 procent), het versnellen van softwareontwikkeling (54 procent) en het versnellen van de digitale transformatie (53 procent).
Hoewel AI-gedreven automatisering veel potentieel biedt, brengt de bredere adoptie ervan ook aanzienlijke risico's met zich mee op het gebied van governance, security en compliance. Meer dan drie op de vijf softwarebeslissers noemen deze uitdagingen (64 procent), naast zorgen over de transparantie en betrouwbaarheid van AI-gedreven beslissingen (64 procent). Tegelijkertijd heeft de snelle verspreiding van AI-tools geleid tot nieuwe fragmentatie- en toezichtproblemen. Zo noemt 44 procent van de softwarebeslissers groeiende technische schuld en AI-wildgroei als kritieke risico's.
Michael Harper, Managing Director bij KPMG LLP: “Veel organisaties zijn een jaar geleden of zelfs eerder begonnen met pilots, maar nu beginnen ze echte efficiëntieverbeteringen te zien op gebieden als codegeneratie en het testen van applicaties. Deze activiteiten geven organisaties meer vertrouwen in het gebruik van deze tools en helpen hen vooruit.”
Meer informatie is beschikbaar in het onderzoeksrapport.