Witold Kepinski - 22 juli 2025

Europese Commissie wil telecomregulering hervormen, maar is het te laat?

De Europese Commissie wil de telecommunicatieregulering in Europa transformeren met de Digital Networks Act (DNA), een initiatief gericht op het moderniseren van regels, het stimuleren van investeringen en het verminderen van bureaucratie. De hervormingen moeten onder meer de licenties voor spectrum en netwerken stroomlijnen. De analyse van Strand Consult stelt echter dat de voorstellen "te weinig, te laat" komen om investeerders en burgers te inspireren.

Europese Commissie wil telecomregulering hervormen, maar is het te laat? image

Volgens het onderzoek heeft de Europese digitale sector, afgezien van landen als Denemarken, al lang een achterstand op de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Noorwegen. Strand Consult bekritiseert dat de EU vaak standaarden weet te zetten, maar vervolgens de implementatie nalaat, zoals te zien is bij de 5G Toolbox die nog steeds geen duidelijk uitvoeringsplan heeft. Een ander belangrijk kritiekpunt is dat de DNA-voorstellen zich richten op grensoverschrijdende fusies, terwijl de echte kansen volgens de analyse liggen in binnenlandse fusies die inkomsten kunnen vrijmaken voor herinvestering.

De Europese Commissie ontving 326 inzendingen, waarvan ongeveer 70% afkomstig was van de industrie. De analyse toont een verdeeldheid tussen grote en kleine telecomproviders. Veel kleine aanbieders verzetten zich actief tegen de "fair share"-bijdrage van Big Tech, deels uit strategische overwegingen. Big Tech wordt ervan beschuldigd kleinere internetproviders en lobbyorganisaties in te zetten om hun belangen te behartigen. Sommige van deze organisaties, zoals BEUC, ontvangen financiering van Big Tech-bedrijven of aan hen gelieerde Amerikaanse stichtingen.

Investeringen

Strand Consult stelt dat het EU-beleid rondom netneutraliteit de ontwikkeling van technologie en investeringen heeft belemmerd. De organisatie noemt Zuid-Korea als een succesvol voorbeeld waar kostenverdeling tussen providers en contentaanbieders heeft geleid tot een bloeiende lokale digitale economie, terwijl de consumentenprijzen competitief bleven.

De studie concludeert dat de EU de afgelopen jaren een investeringstekort van 100 miljard euro in telecommunicatie had, een bedrag dat in 2025 is opgelopen tot 200 miljard euro. De analyse stelt dat de Commissie uitblinkt in het creëren van regelgeving die technologische ontwikkeling afremt en investeringen ontmoedigt. De vraag blijft of de voorgenomen hervormingen de diepgewortelde problemen van Europa nog kunnen oplossen.

Gartner BN tm 12-11-2025 - 4