Redactie - 29 juni 2011

Amerikaanse steun voor auteursrechtplannen Teeven


De voorzitter van de Amerikaanse Motion Picture Association (MPAA), oud-senator C.J. Dodd, deelt het standpunt van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dat bescherming van auteursrechten in een digitale omgeving alleen effectief kan zijn als consumenten toegang hebben tot aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke films en tv-programma’s die langs legale weg worden aangeboden. Dit blijkt uit een gesprek dat de MPAA-voorzitter op 28 juni had met Teeven over auteursrechtbeleid.

Volgens Dodd, die zes grote internationaal opererende Hollywood filmproducenten en distributeurs vertegenwoordigt, is verbetering van het legale aanbod mogelijk door bijvoorbeeld nieuwe video on demand (VoD) diensten. In Nederland verwachten aanbieders van video on demand dit jaar een toename van de vraag naar programma’s met 35% tot 135 miljoen euro.

Speerpuntenbrief auteursrecht
Tijdens de ontmoeting kwam de speerpuntenbrief van Teeven aan de orde. Teeven heeft een nieuw civielrechtelijk handhavingskader voorgesteld dat zich richt op inbreukfaciliterende websites en diensten en niet op consumenten die beperkt bestanden up- en downloaden. Rechthebbenden kunnen straks ook naar de rechter om de toegang tot een specifieke website of dienst waarvan is bewezen dat deze onrechtmatig handelt, door de Nederlandse accessprovider voor hun klanten te laten blokkeren.

De MPAA steunt deze benadering in Nederland, aldus Dodd. Zowel Dodd als Teeven spraken de hoop uit dat de Nederlandse plannen voor modernisering van het auteursrecht ook in andere landen van de Europese Unie op instemming kunnen rekenen.
 

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29