Redactie - 19 juli 2011

KBC bouwt twee energiezuinige datacenters in Centraal Europa


KBC Bank & Verzekering, een van oorsprong Belgische financiële groep die zich bezighoudt met retail banking, private banking, verzekeringen, en dienstverlening aan KMO’s en grote bedrijven, heeft in samenwerking met datacenter leverancier Minkels en system integrator Simac twee volledig nieuwe datacenters ingericht in Hongarije. De datacenters hebben een totale datazaal oppervlakte van 2.000 m² per gebouw, met optionele uitbreiding naar elk 3.000 m2, en een geplande Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,3.
 
KBC is als grootbank en verzekeringsmaatschappij niet alleen sterk aanwezig in de Belgische markt, maar met name ook in Centraal Europa. Op dit moment heeft KBC hier in totaal 23 datacenters in 18 verschillende kantoorgebouwen. Deze datacenters bevinden zich in verschillende landen in Centraal Europa. Met de 2 nieuwe datacenters in Hongarije wil KBC de ICT-infrastructuur in Centraal Europa op energie-efficiënte wijze consolideren op één plek, inclusief een uitwijklocatie omwille van redundantie.
 
Voor het selecteren van een toeleverancier met betrekking tot inrichting, de levering van 460 (maatwerk) datacenter racks en 20 Cold Corridors, werd een tender uitgeschreven. Datacenter leverancier Minkels werd uit acht Europese leveranciers geselecteerd om de 460 (maatwerk) datacenter racks en 20 energiezuinige Minkels Cold Corridors te leveren. “De te kiezen leverancier zou onze huisleverancier in Europa worden,” zegt Barry Martens, Expert Systems Engineer bij KBC’s ICT-divisie KBC Global Services en verantwoordelijk voor de datacenter infrastructuur van de bank. “Belangrijk voor ons was daarom of de toeleverancier zowel in Hongarije als in België on-site services zou kunnen verlenen. Minkels is nu de standaard voor geheel KBC.” System integrator Simac werd door KBC aangesteld voor het projectmanagement, plus het concept voor en realisatie van gestructureerde databekabeling.
 
De twee volledig nieuwe datacenters zijn op twee verschillende stukken grond in de regio Boedapest verrezen. De datacenters zijn zojuist operationeel en hebben elk een omvang van 4 x 500 vierkante meter, met optionele groei naar elk 6 x 500 vierkante meter. De beschikbare stroomcapaciteit per datacenter start met 4 MW en zal potentieel uitgebreid kunnen worden naar 9 MW, high density waarden die bedoeld zijn om onder andere blade server technologie te kunnen faciliteren.
 
KBC heeft zeer ambitieuze doelstellingen in termen van energiezuinigheid - het gebouw werd ontworpen met als doel een PUE van 1,3 bij vollast te behalen hetgeen een vereiste is voor de nieuwste generatie van datacenters. “KBC wil graag haar CO2-footprint beperken,” zegt Martens. “Energiezuinigheid is belangrijk voor ons, Een PUE van 1,3 is een realistische doelstelling en enorm energie-efficiënt.” Om een PUE van 1,3 te realiseren, gebruikt KBC behalve energiezuinige Minkels Cold Corridors tevens luchtgroepen met thermisch wiel en technische installaties die zorgvuldig werden geselecteerd omwille van hun hoge energie efficiëntie.
 
De huisvesting van Cisco switches was een van de grootste uitdagingen voor KBC. Martens: Er moest een zijdelingse luchtafvoer komen en de eisen ten aanzien van bekabeling en energie-efficiëntie in luchtstromen waren hoog. Daarin hebben de engineers van Minkels uitvoerig met ons meegedacht hetgeen resulteerde in 64 op maat gemaakte Cisco switch racks.”
 
In juni 2011 werd begonnen met de eerste migraties van ICT test en acceptatie systemen. KBC verwacht dat de volledige migratie van de ICT-omgeving in Centraal Europa medio 2013 zal zijn afgerond.