Redactie - 29 juli 2011

ACP: `Storing C2000 in de toekomst voorkomen'


De storing bij KPN die dinsdagnacht het communicatienetwerk van politie en andere hulpdiensten in de regio Rotterdam lamlegde, mag in de toekomst niet meer voorkomen, zo stelt de ACP. "Na veel problemen is het systeem eindelijk op orde en dan laat de onderliggende infrastructuur het afweten. Dat is onaanvaardbaar. Hulpverleners en burgers moeten er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat het systeem werkt. Het is immers de levensader van de collega's op straat", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

De ACP is als vakbond op actieve wijze betrokken bij het onderwerp C2000. Zo lanceerde de ACP in 2009 een enquête onder politiemensen om de gebruikerservaringen met C2000 in beeld te brengen. De resultaten spraken boekdelen. Meer dan de helft van de politiecollega's gaf aan geen vertrouwen te hebben in C2000. Een onderzoek, op initiatief van voormalig minister Ter Horst en een hoorzitting van de Tweede Kamer, leidde tot een plan van aanpak ter verbetering van het communicatiesysteem. Een deel hiervan is inmiddels uitgevoerd en het vertrouwen van politiemensen in het systeem is hierdoor grotendeels hersteld.

'Onacceptabel'

Dat een storing in het KPN-netwerk nu problemen heeft veroorzaakt, vindt de ACP onacceptabel. De ACP staat dan ook positief tegenover de stappen die het ministerie van Veiligheid & Justitie heeft genomen. Zo heeft V&J aangegeven van de betrokken partijen te willen weten welke oorzaken en gevolgen de storing heeft gehad. Daarnaast zal de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid een uitgebreid onderzoek uitvoeren om alle feiten op tafel te krijgen. Gerrit van de Kamp: "Wij willen van de minister de garantie dat het landelijk noodcommunicatiesysteem te allen tijde operationeel is. Dat C2000 door een storing is lamgelegd, mag in de toekomst niet meer voorkomen."
 

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29