Redactie - 21 augustus 2011

Stakende werknemers Verizon maandag weer aan het werk


De ongeveer 45.000 werknemers van het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Verizon gaan maandag weer aan het werk. Woordvoerder Peter Thonis bij Verizon en Jim Spellane namens de vakbond hebben dit vandaag tegenover Bloomberg bevestigd. Er is echter nog geen overeenkomst gesloten. Wel is de afgelopen periode wat vooruitgang geboekt op een aantal kleinere vraagstukken, echter nog zonder concrete uitwerking. De partijen kwamen wel overeen dat zolang er nog geen nieuwe Cao is de bestaande afspraken van kracht zullen blijven.  

De op 7 augustus uitgeroepen staking was het gevolg van het stuklopen van de Cao-onderhandelingen. Door de dalende omzet bij het onderdeel voor vaste telefonie ziet Verizon zich genoodzaakt flink te snijden in de kosten, waarbij met name het personeel wordt geraakt. Zo verlangt Verizon een hogere bijdrage voor de ziektekostenverzekering en moeten de arbeidscontracten meer in lijn komen met vergelijkbare bedrijven uit de sector. Dit maakt met name flexibele contracten mogelijk, waardoor het bedrijf eenvoudiger werknemers kan ontslaan.  

De vakbonden blijven, gezien de winstgevendheid van Verizon en de beloningsstructuur voor topmanagers, stelling nemen tegen de noodzaak van de extreme ingrepen, al zijn ze bereid mee te denken op het gebied van onder andere de ziektekosten.
 

SLTN Vierkant Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29