Redactie - 02 november 2011

Driekwart managers ontevreden over gebrek aan flexibiliteit ERP-systeem


Ruim driekwart (76%) van de managers is niet tevreden over de flexibiliteit van hun ERP-systeem. Hierdoor kunnen ze veranderingen zoals nieuwe wet- en regelgeving, rapportagestructuren of fusies en overnames niet of nauwelijks aanpassen in de bedrijfssoftware. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Technology Evaluation Centers (TEC) onder 307 business managers, in opdracht van bedrijfssoftwareleverancier UNIT4.

De grootste frustraties onder de ondervraagde managers zijn rigiditeit (21%), afhankelijkheid van de leverancier (12%), de kosten van het doorvoeren van verandering (10%) en de onbetrouwbaarheid van het systeem (8%). Voor acht op de tien organisaties (81%) betekent dit dat aanpassingsmogelijkheden als ‘erg belangrijk’ wordt gezien in de aankoop van een volgend ERP-systeem.

Volgens TEC worden bedrijven op dit moment geconfronteerd met meer veranderingen dan ooit tevoren. ERP-leveranciers moeten er daarom rekening mee houden dat flexibiliteit een steeds belangrijker aankoopcriterium wordt.

De ondervraagde managers verwachten de komende vijf jaar met verschillende veranderingen te maken te krijgen, waaronder:

  • Overnames of desinvesteringen (35% van de ondervraagden)
  • Nieuwe bedrijfsmodellen (39%)
  • Nieuwe producten of diensten (57%)
  • Fusies (18%)
  • Reorganisaties / herstructureringen (34%)

“Veel ERP-systemen zijn niet uitgerust om deze veranderingen te ondersteunen”, aldus Ton Dobbe, VP Product Marketing van UNIT4. “Het is dan ook niet vreemd dat bedrijven flexibiliteit steeds hoger op hun verlanglijstje hebben staan als ze op zoek gaan naar een nieuw systeem. Alleen op deze manier kunnen ze inspelen op de veranderingen waar ze mee geconfronteerd worden.”
 
Open Line BW 06-06 tm 13-06-2023 Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
Progress Communications BN start week 17 tm 19