Redactie - 03 januari 2012

Online video vult medische bijsluiter aan


AstraZeneca heeft het initiatief genomen om als eerste (Bio)farmaceutisch bedrijf online video in te zetten ter aanvulling op medische bijsluiters. Patiënten krijgen op begrijpelijke wijze uitleg over de werking, bijwerkingen en het gebruik van medicijnen. De technologie voor deze oplossing wordt geboden door Seneca en QUADIA Web TV. Het taalgebruik van de teksten op de medische bijsluiters wordt bepaald door Europese en Nederlandse registratie-autoriteiten. Medicijnfabrikanten mogen niet van deze teksten afwijken. De moeilijk te begrijpen bijsluiters zijn al lange tijd een doorn in het oog van de politiek. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat veel patiënten bijsluiters niet begrijpen.

In mei van dit jaar gaf Minister Schippers van VWS in reactie op Kamervragen van toenmalig CDA-kamerlid Dr. Janneke Schermers al aan, dat zij binnen de bestaande wetgeving wil kijken hoe bijsluiters verbeterd kunnen worden, bijvoorbeeld door het aanbieden van additionele informatie. Schermers is dan ook blij dat nu het voortouw wordt genomen met video-content. “Dit is zeker een waardevolle en creatieve mogelijkheid om goed gebruik van medicatie te bevorderen.”

Video als aanvulling op bijsluiter

Vanaf nu hebben patiënten die medicatie voor een bepaalde vorm van kanker krijgen voorgeschreven, toegang tot een website met video-uitleg over het geneesmiddel. In de video’s wordt door een arts en verpleegkundige uitgelegd hoe het medicijn werkt, hoe je het moet innemen, welke bijwerkingen kunnen optreden en hoe je het beste met deze bijwerkingen om kunt gaan.

Deze website en de bijhorende video’s zijn tevens geschikt voor het gebruik van tablet computers en smartphones. Ook kunnen patiënten met een speciale QR-inlogcode toegang krijgen tot de informatie. Gekozen is voor videocontent aangezien dit past bij het groeiend gebruik van internet en mobiele devices als smartphones en tablets. Ook wil AstraZeneca met de video’s de drempel voor patiënten verlagen om de informatie van de bijsluiter tot zich te nemen. Video’s voor andere geneesmiddelen van AstraZeneca volgen snel.
 

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023
Netgear banner liggend start week 14