Redactie - 04 januari 2012

‘Social’ intranet voor gemeente Krimpen aan den IJssel


De gemeente Krimpen aan den IJssel. heeft een nieuw intranet waarbij social media een belangrijke rol spelen. Zo is er onder meer een koppeling gemaakt met Yammer, de zakelijke variant van Twitter. Doelstelling van de gemeente Krimpen aan den IJssel voor het nieuwe intranet, was met name het creëren van een nieuwe ‘sociale’ digitale omgeving. Een omgeving waarin alle medewerkers gemakkelijk, snel en overzichtelijk informatie kunnen vinden, statussen kunnen inzien, kennis en actualiteiten kunnen delen, vragen kunnen stellen en meer. Een omgeving bovendien die gebruikt kan worden om ‘het nieuwe werken’ te stimuleren en ondersteunen, door als basis te dienen voor alle projecten en activiteiten.

Voor het afstemmen van de exacte wensen, is een aantal strategische sessies georganiseerd tussen de gemeente Krimpen aan den IJssel en webspecialist Communited. Hierin zijn alle doelstellingen op een rijtje gezet, inclusief vertaling naar functionele oplossingen. Deze zijn vervolgens via MoSCoW principes geprioriteerd en ontwikkeld. Zo is de Yammer functionaliteit in het intranet gekoppeld aan de Smartsite iXperion omgeving, waardoor de accountgegevens automatisch overeenkomen. Alle Yammer berichten zijn terug te vinden op intranet en vice versa, en kunnen zo heel eenvoudig geplaatst en onderling gedeeld worden. Omdat er ook een indeling is in Yammer-groepen, die weer gekoppeld is aan de afdelingen binnen de organisatie, zien gebruikers bovendien de input die voor hen van belang is.

De koppeling van het intranet aan Groupwise maakt het voor gebruikers mogelijk binnen een persoonlijke pagina een overzichtelijk beeld te hebben van het aantal ongelezen mails, de meest actuele taken en de afspraken die binnenkort in de agenda staan. Ook kan er door gebruikers binnen het intranet content toegevoegd worden, zoals nieuws en blogposts. Door een koppeling met KenTIC PDC (dat zorgt voor een routering van producten en diensten naar diverse applicaties binnen de organisatie) is er bovendien een onderlinge gegevensuitwisseling mogelijk tussen het intranet en de andere applicaties uit de KenTIC Suite, die in gebruik zijn bij de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gemeentelijk Klant Contact Center. Door die onderlinge gegevensuitwisseling zal de informatie altijd up-to-date en uniform blijven, binnen de verschillende gemeentelijke applicaties.

Michiel Groeneveld, namens de gemeente Krimpen aan den IJssel verantwoordelijk voor dit project, geeft aan: “Een sociaal intranet bouw en beheer je samen. Zo hebben we het project van begin tot eind in nauwe samenwerking met Communited opgezet. Nu zullen we ook het beheer en gebruik met de gehele organisatie oppakken."
 

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend