Redactie - 18 mei 2012

Iran boos op Google


Iran heeft laten weten stappen tegen de internetgigant Google te zullen ondernemen, wanneer het bedrijf op zijn kaarten niet duidelijk aangeeft dat de Perzische Golf de Perzische Golf heet.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Google er donderdag van ,,via technische snufjes te rommelen met politiek en te spelen met de gevoelens van de Iraanse natie'', berichtte de Iraanse nieuwszender pressTV.

De Perzische Golf heet zo sinds mensenheugenis en scheidt het Arabische schiereiland van Perzië, het huidige Iran. Google heeft recent de naam Perzische Golf op de afgebeelde wateren verwijderd. Teheran ziet dat als een anti-Iraanse stap.

Spanningen
De spanningen tussen soennitische Arabieren op het schiereiland en de sjiitische Iraniërs zijn alsmaar toegenomen sinds de val in 2003 van het schrikbewind in Irak dat sjiieten vervolgde. In sommige Arabische landen wordt de Perzische Golf nu de Arabische Golf of enkel de Golf genoemd.

Iran heeft onder meer een grensgeschil met Qatar in de golf en wrijvingen met soennitische Arabische vorsten die worstelen met de politieke aspiraties van sjiitische onderdanen, zoals in Bahrein en Saudi Arabië.
  

Veeam On BN week 22-23 Alleen DI Leaders DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023