Redactie - 15 augustus 2013

Jury selecteert zes kandidaten voor Dutch BI Award 2013


Business Intelligence en het slim gebruik maken van informatie zijn voor veel organisaties factoren voor levensbehoud. Steeds meer organisaties zijn dan ook erg actief op dat gebied. De Dutch BI Award wil een erkenning zijn voor de organisatie die blijk heeft gegeven op een zeer innovatieve, slimme en opvallende manier haar informatiehuishouding te hebben ingericht.

De kandidaten

Dit jaar schreven zich 40 organisaties in voor de BI Award door het invullen van de IQ-test voor organisaties. Na een grondige procedure heeft de jury zes opvallende cases geselecteerd die nog in de race zijn voor de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’. Op alfabetische volgorde zijn dat:

Brandweer Amsterdam/Amstelland

Barry van ’t Padje: “Brandweer Amsterdam-Amstelland benutte de kansen om slimmer te werken met informatie nog onvoldoende. We hebben dit opgelost door zonder al te veel poeha te beginnen met het maken van zinvolle informatieproducten en het introduceren van nieuwe werkwijzen. Think big, act small. Wij zien de nominatie als een prachtig compliment en als een bevestiging dat we op de goede weg zitten om een optimaal gebruik te maken van informatie.”

Bureau Jeugdzorg Amsterdam

Erik Gerritsen, Bestuurder Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam: “Ons BI-traject behelst in essentie het ontketenen van de kracht (en daarmee wijsheid/kennis) van onze frontlijnprofessionals de gezinsmanagers, die zijn de kern van onze business Intelligence. De medewerkers hebben zelf aan het roer gestaan van het herontwerp van hun eigen werkprocessen, waaronder ook het ontwerpen van (voor hen zelf) betekenisvolle prestatiemeting. Het gaat dus om een sociale innovatie waar ICT een ondersteunende rol in speelt en zo hoort het ook te gaan volgens ons.

Dimence geestelijke gezondheidszorg

Ernst Klunder, lid van de Raad van Bestuur: “Onze mensen hebben informatie nodig over datgene wat ze doen en de resultaten daarvan. Ons datawarehouse geeft ze inzicht in hun output en in het proces zoals ze dat doorlopen. Dat geeft ons diepgaand inzicht in onze eigen organisatie en maakt dat je kunt analyseren waarom iets niet loopt zoals je wilt. Het levert beslissingsondersteuning door de hele organisatie; op alle niveaus kun je sturen. Dat is in onze branche behoorlijk bijzonder.”

iBridge (Randstad Groep)

Business Consultant Alexander Croiset: “I-bridge is het shared ICT-service center voor Randstad Groep Nederland. Vanuit onze BI-afdeling hebben we een integrale BI-aanpak, met self-service, dashboards en rapportages voor iedereen in de organisatie. Op dit moment zetten we de volgende ambitieuze stap waar we samen met onze business partners nieuwe informatiebronnen beschikbaar maken en vertalen naar de werkvloer.”

Parkstad Limburg

Manager Innovation & Intelligence Harold Vanhommerig: “Wij hebben BI als competentie georganiseerd. Volgens ons heeft een goede organisatie een eigen dynamiek die beweegt en verandert met autonome ontwikkelingen en behoeften van mensen (medewerkers, consumenten en klanten). Hierdoor zijn processen, mensen en systemen permanent in ontwikkeling. Het behoeft weinig uitleg dat bedrijfsintelligentie hierdoor een permanente, parallelle beweging meemaakt.”

Seacon Logistics

CEO Corné Geerts: “Voor een logistiek bedrijf is transparantie in de keten erg belangrijk. Daartoe hebben we de applicaties slimmer gemaakt en daar een BI-laag overheen gelegd. Dat geeft ons een beter stuurmiddel. Ons systeem geeft voor de douanes van China, Europa en Rotterdam de zekerheid over onze containers die ze willen hebben. In de warehousing kunnen klanten met een app zien wat er op voorraad is. Voor het transportgedeelte hebben we een control tower ingericht om inzicht te hebben in de goederenstromen, over diverse supply chains heen.”

Presentatieronde op woensdag 21 augustus 2013
Op 21 augustus 2013 presenteren de zes kandidaten in een besloten bijeenkomst hun intelligente organisatie aan de jury. Op basis daarvan nomineert de jury uiteindelijk drie organisaties voor de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’.

Prijsuitreiking

Tijdens een feestelijke en  vrij toegankelijke bijeenkomst op 1 oktober 2013 in het EYE Filmmuseum in Amsterdam, maakt de jury bekend wie van de drie genomineerden zich de ‘Slimste organisatie van Nederland’ mag noemen en de Dutch BI Award krijgt uitgereikt.

De jury

De onafhankelijke en deskundige jury staat onder voorzitterschap van Menno Lanting, auteur van onder meer ‘De Slimme Organisatie’. In de jury hebben verder zitting: Daan van Beek, oprichter en managing partner van de Passionned Group en auteur van onder meer ‘De Intelligente Organisatie’; Rens de Jong, presentator bij BNR Nieuwsradio; Mr. Leo A.F.M. Kerklaan, associate partner bij de Passionned Group en auteur van onder meer ‘De cockpit van de organisatie’; Rick F. van der Lans, onafhankelijk adviseur, auteur, docent en presentator op het gebied van datawarehousing, Business Intelligence, applicatie-integratie en databasetechnologie; Prof. Dr. Piet M.A. Ribbers, hoogleraar Bestuurlijke Informatiekunde en verbonden aan de Tilburg School of Economics and Management; Gerard Struijf MBA, aangesloten bij ICSB Marketing en Strategie, ambassadeur van de CRM Association NL en publicist van artikelen over klantgerichtheid, BI en CRM; Pieter Zwart,  CEO van CoolBlue, winnaar van de BI Award 2012.

   

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024