Redactie - 04 juli 2014

Mkb-bedrijven weten vaak niet waar hun clouddata fysiek is opgeslagen


De cloud legt mkb-bedrijven geen windeireren. 36 van de ondernemers die cloud-oplossingen gebruikt heeft vorig jaar zijn omzet zien stijgen. Van de bedrijven die geen gebruik maken van de cloud zag 22% zijn omzet stijgen. Mkb'ers zijn zich echter vaak niet bewust van de fysieke locatie waar hun data precies is opgeslagen.

Dit blijkt uit de MKB Cloud Barometer van Exact en KPN. Privacy blijft bij de cloud een aandachtspunt, evenals de veiligheid van de cloud. 54% van de respondenten geeft aan niet precies te weten waar privacygevoelige informatie staat. 76% stelt dat zijn data in Nederland is opgeslagen. Onderzoekers stellen echter dat feitelijk nog geen 50% van de data van Nederlandse mkb'ers daadwerkelijk in Nederland staat. Een flink deel van de ondernemers vergist zich hier dan ook in.

Zwaar jaar voor mkb-sector
De mkb-sector heeft volgens het rapport een zwaar jaar achter de rug. 33% van de bedrijven is in 2013 gekrompen, terwijl 28% juist is gegroeid. Voor 2014 is de sector optimistischer. Zo verwacht 48 procent van de respondenten dit jaar groei te realiseren, ten opzichte van 30 procent vorig jaar.

Ondernemers die cloud-oplossingen gebruiken blijken bovenmatig optimistisch te zijn. Van deze groep stelt 55% positief gestemd te zijn over de toekomst en te verwachten in de komende 12 maanden opnieuw te groeien. Dit ten opzichte van 44 procent die geen gebruik maakt van de cloud.

Tevredenheid
Mkb'ers zijn daarnaast steeds meer tevreden over cloud-oplossingen. Het altijd en overal toegang hebben tot data blijft met stip het belangrijkste gerealiseerde voordeel (28 procent), gevolgd door de eenvoud in gebruik voor eindgebruikers (15 procent). Ook zien bedrijven die cloud-oplossingen gebruiken de IT-kosten omlaag gaan.

“Beter gebruik van cloud-oplossingen biedt mkb-bedrijven meer kansen en draagt bij aan de groei van de organisatie. Dat zien we ook terug in dit onderzoek. Ondernemers kunnen dankzij de cloud de modernste technologie in huis halen tegen relatief lagere kosten. Die besparingen kunnen ze weer gebruiken voor innovatie. Dit businessvoordeel heeft ook effect op de toegenomen tevredenheid bij ondernemers in de cloud”, zegt Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact.

WH

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
AWS Summit Amsterdam liggend tm 31 mei 2023