Redactie - 20 mei 2011

funda altijd online dankzij Terremark recovery-omgeving


Huizensite funda is marktleider in haar vakgebied en heeft inmiddels al drie keer de award voor 'Beste website van het jaar' in de categorie 'Wonen' gewonnen. Maandelijks trekt de website ruim elf miljoen bezoekers en zijn er ruim driehonderd miljoen pageviews. Reden genoeg om de functionaliteit van de website in garantie te stellen. Sinds kort maakt funda daarom gebruik van de Enterprise Cloud van Terremark als onderdeel van haar disaster recovery-oplossing.  Deze is eerst zorgvuldig getest met IT-partner Mirabeau.

Aflopend servicecontract

De website van funda werd vanuit één datacenter gehost. De website werd binnen dit datacenter redundant ingericht om downtime te minimaliseren, met uitzondering van de mediaopslag (foto’s, illustraties, filmpjes). Hiervoor werd gebruikgemaakt van een EMC NAS. De afloop van het beheercontract van deze storage-omgeving was aanleiding om te kijken naar andere oplossingen, waarin geen ruimte meer was voor een ‘single point of failure’. Het afbreukrisico voor funda.nl wanneer de website niet bereikbaar zou zijn, was te groot geworden.

Opties
De klassieke manier om de redundantie te verbeteren, is om de data en grafische gegevens te verspreiden over twee datacenters. Dit is echter een kostbare oplossing door de dubbele kosten voor de replicatie van de omgeving. Ook dit is qua kostenplaatje niet interessant. Daarom heeft funda uiteindelijk gekozen voor een productieomgeving op locatie en de acceptatie-/disaster recovery-omgeving in de cloud. In de acceptatieomgeving worden updates en aanpassingen op de software uitgevoerd voordat ze ‘live’ gaan op funda.nl. Statische data, zoals video’s en plaatjes, worden in de S3 public cloud van Amazon geplaatst en de dynamische data staat samen met de productieomgeving op de eigen servers in het datacentrum. Deze setting is het best te omschrijven als een hybride omgeving. Redundantie voor de statische data wordt gerealiseerd door Azure van Microsoft te laten fungeren als backup van de Amazon Cloud. De disaster recovery voor het funda.nl-platform zelf wordt verzorgd door Terremark Europe. De keuze voor de Enterprise Cloud van Terremark werd ingegeven door het kwalitatieve Cloud-platform dat ze leveren en garantie van extra resources bij een incident.

Einduitslag
De reden om het systeem op deze manier in te richten, komt voort uit een behoefte tot een kosteneffectieve oplossing op maat, die de data en functionaliteit van funda kan garanderen. Om de disaster recovery-procedure te evalueren, is er een test gedaan met de Enterprise Cloud van Terremark Europe. In het kader hiervan is de productieomgeving gecontroleerd uitgeschakeld om te kunnen beoordelen hoe lang de website ‘uit de lucht’ zou zijn en wat de prestaties zouden zijn van de uitwijkomgeving. Het resultaat hiervan was dat alle bezoekers van funda.nl vlekkeloos werden doorgerouteerd naar de Terremark-omgeving.

“Bijkomend voordeel van Terremark is dat je naar het datacenter kunt rijden en dat wij de keuze hadden om handmatig de data te laten switchen bij een calamiteit met de productieomgeving. Dat je betaalt per afname van de dienst maakt het een financieel aantrekkelijke optie”, aldus Teun Duynstee, software architect bij funda. “Bij het inrichten van de Cloud zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van de verschillende functionaliteiten. Hoewel je in eerste instantie geneigd bent om te zeggen dat alles direct weer moet werken, is dit niet reëel. Wij hebben dus gekeken naar wat echt cruciaal is voor onze gebruikers. Het is echter onmogelijk om vooraf precies vast te stellen wat prioriteit heeft bij rampscenario’s voordat je de cloud gaat inrichten, omdat je in het proces altijd dingen tegenkomt. Je moet je goed realiseren wat je echt nodig hebt en wat het kost om bepaalde functionaliteiten prioriteit te geven”, aldus Duynstee.

Heini Withagen, directeur van Mirabeau, benoemt het aanbrengen van gradaties als belangrijkste stap bij het inrichten van een disaster recovery-plan. “Door de belangrijkste functionaliteiten te prioriseren is het minder schadelijk als het even duurt voordat alles weer operationeel is. Dit is ook het meest interessant met oog op het kostenplaatje. De ‘slapende’ bijna volledige versie van funda draait op de achtergrond en kan op kritieke momenten direct worden opgeschaald. Dit houdt de kosten beheersbaar, omdat deze worden berekend per verbruik. Overigens is voor onze klanten de transparantie het belangrijkste op kritieke momenten.”

De testen op de cloud-omgeving zijn uitgevoerd met oog op de eindgebruikers van funda. “Het streven is om hen zo min mogelijk hinder te laten ondervinden zoals met de reactiesnelheid van de website of de toegankelijkheid van informatie”, aldus Withagen. “Er is voor Terremark gekozen in verband met de schaalbaarheid naar twee kanten. Wanneer je je traffic kunt voorspellen, zoals bijvoorbeeld bij grote online winkelketens en bij vooraf geplande acties, is het voor de klant het meest efficiënt om met dedicated hardware te werken. Bij wisselende of onvoorspelbare traffic is het praktischer om gebruik te maken van een cloud door de flexibiliteit.”
 
Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14