Redactie - 05 december 2011

CIBER Nederland benoemt zes trends in Business Intelligence voor 2012


Business Intelligence heeft na jaren van groei een vaste plek verworven binnen de meeste Nederlandse organisaties. In 2012 zullen bedrijven kritisch kijken naar hun BI, verwacht CIBER Nederland, dat de zes belangrijke trends voor volgend jaar heeft geïdentificeerd op het gebied van Business Intelligence.

1. Mobiel
Rapportagetools zijn een belangrijk onderdeel van BI-systemen; hierdoor zien gebruikers in één oogopslag welke bedrijfsinformatie voor handen is en kunnen ze beslissingen nemen. Door de opmars van mobiele apparaten in het bedrijfsleven groeit ook de behoefte aan mobiele rapportagetools. Het afstemmen van de juiste mobiele rapportage op de juiste gebruiker op het juiste moment wordt een belangrijk item voor 2012.

2. Connectiviteit
BI-systemen integreren steeds beter met elkaar. ETL- en rapportagetools van verschillende leveranciers worden in 2012 nog beter op elkaar afgestemd. Hierdoor zijn bedrijven minder gebonden aan één leverancier voor hun totale BI-oplossing. Daarnaast zijn de afgelopen jaren zijn veel BI-leveranciers overgenomen (onder meer BusinessObjects door SAP en Cognos door IBM). Dit heeft belangrijke gevolgen gehad voor de werking van BI-systemen en gebruikers worden hiermee geconfronteerd. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat bedrijven hun BI-software eerder zullen inruilen voor concurrerende BI-systemen. De drempel voor het kiezen van een ander tool is lager geworden.

3. Performance
De performance van datawarehouses en rapportage-oplossingen is de afgelopen jaren vaak het onderwerp van gesprek geweest binnen bedrijven. Door de populariteit van mobiele apparaten eisen BI-gebruikers nog betere prestaties van hun systemen. In 2012 zullen veel gebruikers daarom aan de slag gaan met in-memory computing: een manier om grote hoeveelheden gegevens in real-time te beheren en analyseren.

4. Outsourcing
Het ontwikkelwerk van BI-systemen wordt steeds meer verplaatst naar lagelonenlanden. Hierdoor zullen BI-consultants zich moeten gaan  specialiseren op andere expertisegebieden. Eén van die specialisaties is klanten adviseren hoe ze het maximale uit hun BI-systemen kunnen halen, door bedrijven te adviseren hoe ze beter kunne presteren door betere rapportage. Andere consultants zullen zich meer gaan richten op de IT achter BI-oplossingen; door de integratie van meerdere BI-tools wordt de architectuur van BI-oplossingen steeds complexer. Consultants kunnen klanten helpen om deze tools te integreren.

5. Social media
Veel bedrijven zijn op zoek naar een manier waarop ze de informatie uit social media nuttig kunnen binnenhalen en analyseren om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Een complicerende factor hierbij is dat deze informatie niet numeriek is maar tekstueel, wat de analyse ingewikkelder maakt. Sommige bedrijven zijn al voorzichtig bezig met social media reporting, maar in 2012 zal dit fenomeen verder doordringen in het bedrijfsleven.

6. Voorspellen
De meeste BI-systemen zijn erop gericht om data uit het verleden te verzamelen en analyseren. Een belangrijke trend in 2012 is dat BI steeds meer gebruikt zal worden voor predictive analysis: het voorspellen van ontwikkelingen aan de hand van data. In de verzekeringsbranche wordt deze manier van analyseren al veelvuldig toegepast; aan de hand van gegevens kan bijvoorbeeld worden voorspeld hoe groot de kans is op fraude. Volgend jaar zullen ook andere sectoren vaker gebruik gaan maken van predictive analysis.

Alex Rasing, Service Line Manager SAP BI Zuid bij CIBER: “De ontwikkelingen in BI gaan harder dan ooit. Voor zowel leveranciers als consultants brengt dit veel uitdagingen, maar vooral ook kansen met zich mee. Speerpunt in 2012 is om BI te optimaliseren voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder meer mobiele devices en social media.”

 

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Progress Communications BN start week 17 tm 19