Redactie - 26 april 2011

Benelux loopt achter met uitbesteden zakelijke processen


Helft organisaties outsourcet zakelijke processen ten opzichte van bijna driekwart in Europa
.

De Benelux loopt achter ten opzichte van de rest van Europa als het gaat om het outsourcen van zakelijke processen. Ook het uitbesteden van IT-projecten (72%) en IT-beheer (80%) ligt lager dan in andere landen in Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Warwick Business School in samenwerking met Cognizant, dienstverlener in IT-consultancy, technologie en business process outsourcing (BPO). Het onderzoek richtte zich voornamelijk op het verband tussen outsourcing en innovatie binnen organisaties en is gehouden onder 250 CIO’s en CFO’s van Europa’s grootste bedrijven.
 
De Benelux is met 68 procent wel voorloper binnen Europa met het outsourcen van IT-consulting. Leidinggevenden in de Benelux-regio voorspellen dat zij in de toekomst data warehousing en BI (92%) gaan uitbesteden en software testing liever niet (slechts 15% zegt dat ze dit gaan doen). Ook met het outsourcen naar offshore locaties loopt de regio momenteel achter (36%). In Europa ligt dit percentage op 57 procent, Frankrijk is duidelijk voorloper met 88 procent van de organisaties die uitbesteedt naar offshore locaties.
 
Contract en verwachtingen
Bedrijven uit de Benelux hebben verder een duidelijke voorkeur voor een contract met daarin een vast bedragopgenomen voor specifieke diensten. Met 96 procent is de Benelux voorloper ten opzichte van de rest van Europa (78%). Qua verwachtingen van outsourcepartners op het gebied van innovatie, zegt deze regio dat ze met name omzet uit bestaande processen verwachten te halen (60%). 44 procent verwacht ideeën om te zetten in nieuwe of verbeterde processen.
 
Voordelen outsourcen
Outsourcers helpen organisaties innovatiever te worden door meer interne hulpmiddelen te creëren die zich richten op waarde voor de organisatie (56%) en door nieuwe virtuele teamstructuren samen te stellen (40%). Daarnaast zorgen outsourcebedrijven ervoor dat op ieder project het beste talent zit. 36 procent van de respondenten zegt nieuwe diensten en producten te hebben ontwikkeld doordat ze zaken hebben uitbesteed, 48 procent heeft nieuwe processen ontwikkeld. De Benelux loopt verder voorop als het gaat om het commercialiseren van nieuwe producten binnen de organisatie (32%) ten opzichte van de rest van Europa (12%).
 
“Veel organisaties investeren nu meer in outsourcing in vergelijking met drie jaar geleden”, zegt Sanjiv Gossain, Senior Vice President van Cognizant. “De Benelux is steeds innovatiever als het gaat om oursourcing. Ook geeft 92 procent aan dat ze intern meer kostenwillen besparen. Dit alles maakt het inzetten van outsourcepartners zeer demoeite waard voor veel organisaties.”

 

Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Netgear banner liggend start week 14