Witold Kepinski - 27 oktober 2020

Hasso Plattner koopt bijna driehonderd miljoen dollar aan SAP aandelen

Hasso Plattner koopt bijna driehonderd miljoen dollar aan SAP aandelen image

SAP voorzitter en oprichter Hasso Plattner koopt voor ongeveer 294 miljoen dollar aan SAP aandelen. Dit vlak nadat de aandelen met bijna 20 procent in waarde dalen naar een dalende omzet en winstcijfers over het derde kwartaal van 2020 dat is veroorzaakt door de coronacrisis.

Hasso Plattner, voorzitter en medeoprichter van SAP, kocht de aandelen tegen een gemiddelde prijs van 101 euro. Plattner had eerder een belang van 5,89 procent in SAP en dat is dus nu meer geworden. Door de daling van het aandeel, waarbij 35 miljard dollar aan marktwaarde verdampte, is SAP niet meer Europa's meest waardevolle technologiebedrijf. Dat is nu het Nederlandse ASML.

SAP zag zijn omzet over het derde kwartaal van dit boekjaar met 4 procent dalen naar 6,35 miljard euro. Dit werd mede veroorzaakt door de coronacrisis. De SAP cloud business steeg met 11 procent naar bijna 2 miljard euro. De bedrijfswinst is 12 procent gedaald naar 1,47 miljard euro. De SAP aandelen daalden ongeveer 18 procent in waarde na de bekendmaking van de resultaten. De SAP cijfers zetten ook de aandelen van directe concurrenten onder druk zoals van Salesforce, Workday en Oracle.

Voor heel 2020 rekent SAP nu op een omzet tussen de 27,2 miljard tot 27,8 miljard euro, op basis van gelijke wisselkoersen. Eerder werd op 27,8 miljard tot 28,5 miljard euro gerekend. Voor de operationele winst voorspelt SAP nu een bedrag tussen de 8,1 miljard tot 8,5 miljard euro. Eerder lag de bovenkant van die bandbreedte op 8,7 miljard euro. De voorspellingen voor de middellange termijn werden eveneens aangepast.

SAP wijst op de opleving van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen tijd en de herinvoering van lockdown maatregelen in bepaalde regio's, waardoor het herstel van de crisis wordt ondermijnd. Vanwege de crisis snijden bedrijven in hun investeringen, waar SAP last van heeft. Wel verkoopt het bedrijf meer clouddiensten.

Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5