Witold Kepinski - 21 december 2023

Apple Vision Pro: de verrijking van de werkelijkheid

De opkomst van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) belooft al jaren een revolutionaire verandering in onze interactie met technologie. Met AR worden digitale beelden toegevoegd aan de echte wereld, bijvoorbeeld door middel van een speciale bril

Apple Vision Pro: de verrijking van de werkelijkheid image

VR neemt gebruikers mee naar een volledig nieuwe wereld waarbij de zichtbare werkelijkheid geheel wordt vervangen door computergegenereerd beeld. Een revolutie op deze terreinen is tot dusver uitgebleven, maar volgend jaar komt daar mogelijk verandering in. Apple begeeft zich namelijk als pionier op dit terrein met de aankondiging van de innovatieve Apple Vision Pro, een combinatie van een bril en een headset die zowel toepassingen van AR als VR benut en volgend jaar gelanceerd wordt. Deze innovatie lijkt een schakelpunt te markeren; ABN AMRO verwacht dat in 2024 mogelijk de eerste stap wordt gezet richting de grootschalige adoptie van draagbare technologieën.

AR- en VR-toepassingen vinden langzamerhand hun weg in ons dagelijks leven. Denk aan informatie die met een speciale bril zichtbaar wordt wanneer je door een stad loopt, virtuele objecten die in je huiskamer verschijnen, of praktische toepassingen in de medische wereld, zoals het assisteren van hartchirurgen door vitale gegevens direct voor hun ogen te projecteren. Met een VR-bril kunnen gebruikers in compleet andere werelden duiken, wat tot nu toe vooral gebeurde bij games. VR kan ook ingezet worden voor virtuele reizen en complexe simulaties zoals politietrainingen of huisinrichting. Een bekend VR-videospel is Half-Life Alyx en met de IKEA Place-app kunnen klanten virtueel meubels in hun huis plaatsen voordat ze deze kopen. Hiermee verschuift ook onze aandacht van traditionele schermen (smartphone, tablet, laptop) naar draagbare technologieën zoals brillen, headsets of horloges. Deze verandering heeft niet alleen betrekking op het soort apparaten dat we gebruiken, maar ook op hoe we omgaan met informatie, communiceren en onze omgeving waarnemen.

In dit evoluerende technologische landschap wil Apple zich als pionier positioneren, door met de Apple Vision Pro zowel gebruik te maken van AR als VR. Apple noemt dit eigenlijk een ‘spatial computer’ in plaats van een ‘slimme bril’. Volgens Apple heeft het apparaat de potentie om de smartphone, televisie en eigenlijk ieder apparaat met een scherm te vervangen en, letterlijk, een andere kijk te geven op de wereld. Met twaalf camera’s, zes microfoons en vijf sensoren creëert de Vision Pro een ruimte die naar eigen zeggen naadloos de fysieke en digitale wereld integreert. De gebruiker stuurt de computer aan met de ogen, handen en stem.

Net als bij de introductie van de iPhone richt Apple de Vision Pro zich in eerste instantie op het hogere segment, met een prijskaartje van 3.499 dollar. Dit roept onvermijdelijk herinneringen op aan het scepticisme rond de prijs van de eerste iPhone en de AirPods. Ondanks aanvankelijke twijfels werden deze producten enorm succesvol. Een goedkopere variant van de Vision Pro is al in ontwikkeling, wat een bredere acceptatie in de toekomst kan bevorderen.

Ondanks de hoge prijs lijkt Apple met de Vision Pro opnieuw een succesvol product op de markt te brengen. Analistenbureau Canalys voorspelt dat de initiële groei van de Apple Vision Pro weliswaar bescheiden zal zijn, met 350.000 verkochte producten in het eerste jaar van de introductie, maar dat de groei snel zal toenemen tot 10 miljoen in het vierde en vijfde jaar. Het bureau verwacht dat de Apple Vision Pro over vijf jaar meer dan twintig miljoen gebruikers heeft, wat neerkomt op een omzet van 70 miljard dollar. Analisten van de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley verwachten in 2024 een wereldwijde omzet van 2,6 miljard dollar en een omzet van 8 miljard dollar voor 2026. Dit komt neer op ongeveer 740.000 verkochte producten in 2024 en 2,3 miljoen in 2026.

Terwijl sommige technologie-experts de Vision Pro prijzen als het meest geavanceerde technische product ooit gemaakt, zijn er ook sceptici. Zo geven analisten van Wired, een maandelijks tijdschrift gericht op technologie, aan dat het apparaat geen duidelijke meerwaarde heeft en ook geen concrete voordelen biedt ten opzichte van bestaande apparaten. Bovendien waren vergelijkbare apparaten volgens de maandblad erg zwaar en oncomfortabel om te dragen, vooral voor lange periodes. Daarnaast was het design niet erg stijlvol; de apparaten waren vaak zeer technisch uitgevoerd en daarmee weinig populair. Door deze belemmeringen weg te werken tracht Apple het negatieve stigma rond zulke apparaten verminderen en kan de technologie toegankelijker worden voor een breder publiek.

ABN AMRO verwacht dat 2024 een schakelpunt kan worden waarin de dynamiek van de technologische industrie verandert en de lancering van de Apple Vision Pro een sleutelrol kan spelen bij de verschuiving van traditionele schermen naar draagbare technologieën. Voor techbedrijven en ontwikkelaars wordt komend jaar cruciaal om in te spelen op deze ontwikkeling en innovatieve toepassingen te ontwikkelen die impact kunnen hebben op verschillende sectoren.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024