Witold Kepinski - 27 maart 2024

Kantoor is intrek maar hybride werken is ingeburgerd

Cisco heeft een onderzoek gepresenteerd rondom hybride werken, waarbij ook 150 Nederlandse medewerkers en werkgevers zijn geïnterviewd: The Race to Reimagine Workplaces and Workspaces for a Hybrid Future. Het onderzoek beschrijft hoe de huidige werkervaring op kantoor een antwoord kan zijn op de toekomstige verwachtingen van werknemers, en hoe AI de samenwerking en productiviteit op de werkplek kan verbeteren.

Kantoor is intrek maar hybride werken is ingeburgerd image

Nederland is volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek Europees koploper in thuiswerken. Gemiddeld werken we bijna twee volledige werkdagen (15 uur) per week vanuit huis. Toch zakte vorig jaar het aantal Nederlanders die meestal thuiswerken met 600.000. We keren immers massaal terug naar kantoor, blijkt uit het onderzoek van Cisco. Ruim een kwart van de Nederlanders (28%) werkt weer voltijds op kantoor, terwijl 39% minstens drie tot vier dagen per week op kantoor aanwezig is. Voor 24% is dit minstens twee tot drie dagen per week. Slechts een kleine minderheid van 2% werkt minder dan één dag per week op kantoor.

Werknemers zoeken samenwerking op kantoor

De trend weerspiegelt de behoefte van werkgevers aan een toegenomen aanwezigheid op kantoor, zegt Cisco. Een vijfde (21%) van de Nederlandse bedrijven vraagt een voltijdse terugkeer, terwijl zes op de tien organisaties hun medewerkers op zijn minst deeltijds op kantoor willen zien. Dat wordt ook positief ontvangen door bijna vier vijfden van de Nederlandse kantoorwerkers. Ondanks enige druk van het management (45%), zien ze toch de voordelen van een terugkeer naar kantoor voor hun productiviteit en werkcultuur (45%), het welzijn van werknemers (40%), en diversiteit en inclusie op kantoor (35%).

Tegelijkertijd vinden de medewerkers dat de kantoorruimtes te sterk gericht zijn op individueel werk en onvoldoende de samenwerking en creativiteit bevorderen, wat nodig is binnen de nieuwe, hybride werkmodellen van internationale bedrijven. Dertig procent van de Nederlandse thuiswerkers geeft aan moeilijk te kunnen samenwerken met andere collega’s op afstand, wat de hoogste score is in het onderzoek.

“Werknemers staan positief tegenover een op zijn minst deeltijdse terugkeer naar kantoor, op voorwaarde dat de vergaderruimtes naadloze samenwerking, sociale interactie en brainstorms ondersteunen”, zegt Jeetu Patel, EVP en GM of Security and Collaboration bij Cisco. “AI kan ons helpen om de productiviteit van medewerkers te verhogen en toptalent aan te trekken.”

Organisaties omarmen de waarde van AI

Wereldwijd zal 73% tegen 2025 investeren in door AI gestuurde collaboration software, terwijl 68% hun werkplekken wil verbeteren met AI-technologieën. Bovendien is 80% van de werkgevers is van plan om tegen eind 2025 te investeren in AI voor werkplekken en samenwerking, waarbij het potentieel van AI wordt erkend om een revolutie teweeg te brengen in de werkomgeving. Het onderzoek van Cisco benadrukt echter wel de noodzaak van training: minder dan de helft voelt zich bekwaam in het gebruik van AI.

Smart offices in Nederland

In Nederland geeft 63% van de ondervraagde bedrijven aan dat ze hun kantoor binnen 24 maanden willen updaten als antwoord op de nieuwe behoeften van medewerkers (39%) of omdat ze nog niet goed uitgerust zijn voor hybride werken (42%). Iets meer dan vier op tien (43%) ziet heil in zo’n kantoor met smart meeting rooms om de productiviteit op te krikken, hoewel dat het laagste cijfer is van alle onderzochte landen. Ook communicatie is niet de belangrijkste drijfveer voor de Nederlandse respondenten (33%), maar wel het welzijn van medewerkers (63%). Voor Nederlanders moeten kantoren in de toekomst vooral teamwerk ondersteunen: in 35% van de kantoren is bijna driekwart van de ruimte bestemd voor individueel concentratiewerk, en slechts 12% voor teamwerk. Een kwart van de Nederlandse organisaties wil daarom nieuw budget toewijzen om werk opnieuw in te richten, zowel voor individuele werkplekken (34%) als voor vergaderruimtes (45%).

"Nederlandse bedrijven staan voor de uitdaging om het toenemende succes van hybride werkmodellen te omarmen en tegelijkertijd kantoorvastgoed duurzamer te maken. AI speelt een cruciale rol in die digitalisering en ook duurzaamheid: het verhoogt de creativiteit en productiviteit van teams en faciliteert waardevolle interacties tussen mensen. Kortom, een collaboratieve kantooromgeving stimuleert samenwerking en vergemakkelijkt hybrid meetings en de work-life balance van medewerkers", besluit Sander ten Hoedt, Hybrid Work Lead bij Cisco Nederland.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei